De extreemrechte activist Edwin Wagensveld van de islamofobe beweging Pegida wil vanavond een koran verbranden of verscheuren voor de Turkse ambassade in Den Haag. Denk pleit voor een verbod.
De partij verzocht Van Zanen donderdag ‘om de walgelijke haatactie’ te verbieden. Maar de Haagse burgervader zegt hier wettelijk gezien niet de mogelijkheden toe te hebben.
‘Zoals jullie weten heeft Pegida, de extreemrechtse haatorganisatie, aangekondigd om morgen een Koran te willen gaan verbranden of verscheuren voor de Turkse ambassade. Wat ons betreft is dit een volstrekt onacceptabele actie’, zegt Stephan van Baarle, de nieuwe leider van Denk, in een filmpje. Volgens hem worden ‘Nederlandse moslims, Turkse Nederlanders in het bijzonder’, enorm gekrenkt en geprovoceerd door Pegida’s voorgenomen actie en zet Nederland bovendien de diplomatieke relatie met Turkije op het spel.
Gisteravond deed Denk samen met enkele islamitische organisaties, een oproep aan de Haagse burgemeester om de demonstratie te verbieden. Robin Middel, woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen, vertelt de Kanttekening dat de gemeente Den Haag dit niet zomaar kan doen, ‘want het demonstratierecht is een groot goed, daar kun je niet zomaar aan tornen’.
In een officiële reactie laat de burgemeester weten: ‘Het Haagse college staat voor een respectvolle en inclusieve stad en neemt afstand van gedrag dat hier niet aan bijdraagt, zoals onnodig provoceren en het doelbewust kwetsen van mensen. Als burgemeester heb ik echter de wettelijke taak om het grondwettelijk vastgelegde recht op vrije meningsuiting en demonstratie zoveel als mogelijk te faciliteren. De Nederlandse wetgeving biedt mij op dit moment dus geen ruimte om dit te verbieden.’
Eerder dit jaar, op 22 januari, verscheurde Wagensveld een koran voor het gebouw van de Tweede Kamer. ‘De Koran is een fascistisch boek. Net zo erg als Mein Kampf. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler’, zei hij toen. Het Openbaar Ministerie doet nu een strafrechtelijk onderzoek naar Wagensveld vanwege deze uitspraken. Hij wordt verdacht van groepsbelediging. Het verscheuren of verbranden van de Koran is niet strafbaar in Nederland, maar wordt gezien als religiekritiek. In juli werd de strafzaak tegen Wagensveld uitgesteld, omdat hij op dat moment in het buitenland was.
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!