‘Soms is het winkelaanbod zo éénzijdig dat je je bijna niet kan voorstellen dat het Nederland is.’
Leefbaar Rotterdam maakt zich zorgen over segregatie en criminaliteit in Rotterdamse wijken. De partij wijst erop dat één van de onderdelen van segregatie het grote aantal halalwinkels in sommige straten is, zoals de Beijerlandselaan, een winkelstraat in Rotterdam-Zuid. De Kanttekening sprak daarover Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid namens Leefbaar en nummer twee op de kandidatenlijst van de partij, en ondernemer Ferdi Groeneveld, eigenaar van het Turkse restaurant Emirdag Köftecisi aan de Beijerlandselaan.
McDonald’s
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is het onderwerp halal in Rotterdam weer opgelaaid. Aanleiding was een artikel in het Algemeen Dagblad over de jonge ondernemer Redouan Makoer, die de eerste halalvestiging van McDonald’s in Rotterdam wil openen.
Dat wordt niet van harte verwelkomd door Leefbaar. ‘We zijn een samenleving om het mét elkaar te doen en het oprichten van halaleettenten is jezelf afzetten tegen de ander’, aldus Hoogwerf.
De eerste halalvestiging van McDonald’s zal er waarschijnlijk niet komen, omdat het bedrijf wil blijven vasthouden aan zijn strikte assortimentsregels. Er zijn al meerdere halal-gecertificeerde fastfoodketens in Nederland, zoals Halal Fried Chicken en Chicken Spot, de islamitische tegenhangers van Kentucky Fried Chicken.
Witwaslaan
Leefbaar pleit voor de herinvoering van de Vestigingswet die in 2007 was afgeschaft. Startende ondernemers zouden dan weer een speciale vergunning moeten aanvragen. Hoogwerf legt uit dat haar partij met de herinvoering van de Vestigingswet een eenzijdig winkelaanbod in straten wil voorkomen en bestrijden. ‘Soms is het winkelaanbod zo éénzijdig dat je je bijna niet kan voorstellen dat het Nederland is.’
Hoogwerf geeft de Beijerlandselaan als voorbeeld. Die staat ook wel bekend als de ‘Witwaslaan’ vanwege de vele operaties die de politie er heeft uitgevoerd tegen zwart bankieren en drugshandel. ‘Wat wij willen is een dusdanige toepassing van de Vestigingswet zodat winkelstraten worden gevrijwaard van criminaliteit’, aldus Hoogwerf. ‘In de Beijerlandselaan zijn er veel armoedige winkels enerzijds en veel dure auto’s anderzijds. Iedereen weet dat hier de onder- en bovenwereld elkaar ontmoeten.’
D66, coalitiegenoot van Leefbaar, is absoluut tegen de komst van de Vestigingswet. D66-lijsttrekker Said Kasmi verklaarde dat D66 een nieuwe coalitie met Leefbaar uitsluit als de partij verhindert dat Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse Nederlanders geen winkels meer mogen beginnen. Volgens Hoogwerf is zijn uitspraak over de coalitie veel te voorbarig.
De realiteit
Groeneveld zegt niets te weten over of te merken van criminaliteit. ‘In deze straat is er ook een Nederlandse bakker, een MediaMarkt en een Intertoys. Ik heb zelf ook veel Nederlandse klanten, bijvoorbeeld mensen die in het verleden in Rotterdam hebben gestudeerd of gewoon mensen uit de buurt. Deze straat is niet uitsluitend bezet door Turken of moslims.’ Over de spreektaal in de straat zegt hij: ‘Buiten is dat gewoon Nederlands. Er wordt een verkeerd beeld van de Beijerlandselaan geschetst.’
De ondernemer benadrukt dat de groei van de halalsector net zoals bij andere sectoren een kwestie is van vraag en aanbod. ‘Als ondernemer kijk je naar de locatie en of het commercieel aantrekkelijk genoeg is. Als er vraag is naar halalproducten en ik als ondernemer lever het, waarom zou dat dan fout zijn?’ De kritiek dat sommige autochtonen hun buurt niet meer herkennen in straten zoals de Beijerlandselaan begrijpt hij wel. ‘Zij kennen het misschien van veertig jaar geleden, maar Nederland is veranderd. Ik begrijp ook dat sommigen er moeite mee hebben, maar dit is nu éénmaal de realiteit.’
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!