-1.1 C
Amsterdam

Moslimstudente (VU) ‘weggepest’ van campus: ‘Liever geen gelovige in huis’

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

De kersverse studente Ilhame el Messaoui (Vrije Universiteit Amsterdam) was maar wat blij met de aan haar toegewezen woning op studentencampus Uilenstede, vlakbij de universiteit. Maar de Eindhovense bleek, na een ogenschijnlijk prettige bezichtiging, niet welkom bij haar huisgenoten in spé. De reden: ze is moslim. Studentenhuisvester DUWO zegt ‘geschrokken’ te zijn.

In de DUWO-studentenflats van Uilenstede wonen ruim drieduizend studenten. Een groot deel daarvan hoeft niet, zoals bij veel andere studentenhuizen, te hospiteren. Ze krijgen hun kamer, gedeelde woon- en badkamer, keuken en ganggenoten automatisch toegewezen op basis van wachttijd en de plek waar ze eerder woonden.

Dat gold ook voor El Messaoui. Hoewel zij dus sowieso recht had op een woning op Uilenstede, kwam zij deze eerst voor de zekerheid bezichtigen. Tijdens die bezichtiging ontmoette ze ook studenten die haar huisgenoten zouden worden.

Het leek een prettige ontmoeting. Maar de andere studentenbewoners op de gang leek het achteraf toch niet prettig om met een gelovige moslima samen te wonen. De redenen: ‘islamitische gewoontes’ en ‘angst voor radicaliserende jongeren’. Dit blijkt uit app-berichten naar El Messaoui vanuit een van haar ganggenoten, een vrouwelijke student.

Deze studente typte dat ze na de bezichtiging had ‘overlegd met de andere meiden’ over El Messaoui’s komst. Hoewel El Messaoui volgens de andere studenten een ‘nette en aardige dame’ leek, ‘denken wij niet dat dat het een klik zal zijn tussen jou en de meiden die er al wonen’.

Het appje gaat verder: ‘Je gaf ons ook aan dat je bepaalde islamitische gewoonten hebt en alleen halal vlees eet. Hoewel ik hier geen problemen mee heb, gaven de andere meiden wel aan dat dat ze liever niet een gelovig iemand in huis willen. Dit uit hun angst voor radicaliserende jongeren en ze voelen zich er niet erg comfortabel bij als iemand bepaalde gewoontes heeft die wij niet zo goed kennen.’

‘Natuurlijk weet ik dat je de kamer van DUWO toegewezen hebt gekregen’, besluit de studente het appje, ‘maar ik wilde je dit toch melden, aangezien jij je ook comfortabel moet voelen in een studentenhuis.’

Dit bericht kwam voor El Messaoui als een donderslag bij heldere hemel. ‘Want’, zo verklaart ze aan de Kanttekening, ‘deze dames gaven mij bij de bezichtiging de indruk dat ze juist geïnteresseerd waren in mijn ‘levensstijl’, aangezien ze er veel vragen over stelden. Maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn, afgaande op het berichtje dat ik de volgende dag kreeg.’

Messaoui was ‘helemaal van slag’. Ze had dit ‘totaal niet zien aankomen en al helemaal niet in zo’n grote multiculturele stad als Amsterdam’, zegt ze in een besloten Facebookgroep voor moslimstudenten. Ze voegt toe dat ze ‘uiteraard’ de woning bij DUWO heeft geweigerd.

Aan de Kanttekening verklaart ze haar weigering van de woning: ze wil haar mentale gezondheid, die veel invloed kan hebben op haar studieprestaties, voorop zetten. Ze zag dat het ‘hun doel is met dit berichtje is om mij weg te pesten – ‘aangezien jij je ook comfortabel moet voelen’. Stel dat ik de woning geaccepteerd had en er zou gaan wonen, zouden ze me dan niet nóg meer wegpesten?’

Nu duidelijk is dat El Messaoui niet bij de andere bewoners in de smaak valt, gaat ze liever op zoek naar een andere woning waar ze wél met een gerust hart kan studeren.

‘Straks worden mijn eigendommen nog gestolen of iets dergelijks. Bovendien begon ze over halal vlees… Of ze daar problemen mee hebben? Weet ik niet, maar ze bracht het wel ter sprake in het berichtje. Straks wordt er nog met mijn eten gerotzooid.’

Studentenhuisvester DUWO verklaart aan de Kanttekening ‘geschrokken’ te zijn door het bericht. ‘We proberen zo snel mogelijk in contact te komen met alle betrokkenen om na te gaan wat er precies gebeurd is en een oplossing te zoeken.’

‘Geen van de betrokkenen heeft zich nog bij ons gemeld’, beweert DUWO ook. ‘Het is belangrijk dat dit gebeurt.’ Volgens El Messaoui is dit niet waar. Ze schrijft op Facebook dat ze een melding heeft gedaan bij DUWO ‘dat ik gediscrimineerd wordt door waarschijnlijk mijn geloof’.

UPDATE: Een week later verklaart een DUWO-woordvoerder nog altijd in het duister te tasten, meldt VU-studentenkrant Ad Valvas.

Hoe kan dit? El Messaoui verklaarde vorige week tegen de Kanttekening nog een melding van discriminatie tegen de huisgenoten te hebben gedaan. Dit klopt deels, zegt DUWO tegen de Kanttekening: er ligt wel een melding van discriminatie, maar namens haar en niet dóór haar.

Wie de persoon is die de melding heeft gedaan, kan DUWO wegens privacyredenen niet zeggen. Wel wil DUWO kwijt dat de melding is gedaan door iemand die, net als El Messaouidi, in de Facebookgroep ‘Moslimstudenten’ zit – die ruim twintigduizend leden telt.

Ook zegt DUWO El Messaoui niet terug te kunnen vinden in het systeem, meldt Ad Valvas, dat eenzelfde antwoord kreeg van de VU.

Redenen voor extra navraag. De Kanttekening had eerder contact met het Facebook-account van El Messaoui. Maar meerdere verzoeken om hernieuwd contact vanuit de Kanttekening zijn door het account, dat eventjes uit de lucht was, onbeantwoord gebleven. Inmiddels is het account opnieuw niet meer beschikbaar.

Ook navraag door de Kanttekening bij enkele werkgevers die door het account waren opgegeven, leverde niets op, ofwel om privacyredenen ofwel omdat El Messaoui niet in het systeem bleek te zitten.

Volgens een bericht van het account van El Messaoui, dat vorige week in de Facebookgroep ‘Moslimstudenten’ is gezet, heeft ze een radiostilte op social media ingesteld omdat alle commotie haar te veel zou zijn geworden. Ook zou ze inmiddels door een ‘lieve zuster’ in Diemen een woning aangeboden hebben gekregen.

Maar of dit daadwerkelijk klopt, net zoals ze de wacht zou zijn aangezegd door toekomstige huisgenoten na het bezichtigen van een studentenwoning op campus Uilenstede? Dat is allemaal niet zeker. Iedere poging tot contact met El Messaoui hierover loopt spaak.

Vanwege het speurwerk van Ad Valvas en de herhaalde weigering van El Messaoui’s Facebookaccount om nogmaals met ons in contact te treden, concludeert de Kanttekening dat ons eerdere bericht over deze zaak niet volledig was. Wij beloven hier lering uit te trekken.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -