23.1 C
Amsterdam

Deze zwarte actiegroep haat Anne Frank en heult met propaganda-Rus

Ewout Klei
Ewout Klei
Journalist gespecialiseerd in politiek en geschiedenis.

Lees meer

‘Anne Frank is wit en wit is gelijk aan de kolonisator.’ Getekend: Gazi Kodzo, een Afro-Amerikaanse activist die de beweging Black Hammer heeft opgericht. ’s Werelds beroemdste Holocaustslachtoffer is volgens Kodzo een ‘parasiet’ en een ‘bleek-demon’, wiens dagboek je maar beter kunt verbranden. Wie is deze Gazi Kodzo, die Afro-Amerikanen en andere mensen van kleur wil bevrijden van de witte ‘kolonialisten’?

De radicaal-linkse beweging Black Hammer ziet zichzelf als symbool van hoop voor de gekoloniseerde arbeidersklasse. Ze zegt op te komen voor gekoloniseerde volkeren over de hele wereld, die hun land moeten terugkrijgen.

‘Ons symbool, de Hamer, staat voor het breken van de ketenen van het kolonialisme en het opbouwen van een toekomst die wij zelf bepalen voor alle gekoloniseerde mensen wereldwijd.’

Om dit doel te bereiken, moeten er zogenoemde ‘Hammer Cities’ gesticht worden, utopische gemeenschappen waar alleen mensen van kleur mogen wonen: ‘Geen politie, geen huur, geen coronavirus, en geen witte mensen.’

Met zijn doorleefde expressie en hoge stemgeluid doet Black Hammer-oprichter en -leider Gazi Kodzo (1990) denken aan Chris Tucker in de sciencefiction-actiefilm The Fifth Element (1997). Tijdens sommige optredens verft Kodzo zijn gezicht wit om te lijken op The Joker in de gelijknamige film uit 2019. Maar de bekende Youtuber Elvis the Alien noemt hem liever ‘The Black Hitler’, te zien in een filmpje uit 2017 dat treffend ‘I Do Not Like Gazi Kodzo’ heet en meer dan een miljoen keer is bekeken.

Het twitteraccount van Black Hammer heeft slechts 5.200 volgers, maar zorgde in mei dit jaar voor veel commotie met gepeperde tweets over Anne Frank. Zo beweerde Black Hammer dat Anne Frank ‘Amerikaanse propaganda was die werd gebruikt om gekoloniseerde mensen het zwijgen op te leggen over het leed wat Joodse mensen nu de gekoloniseerde mensen aandoen’. De tweet bevatte ook een citaat van Malcolm X waarin Joodse mensen worden bekritiseerd.

Daar bleef het niet bij. In een andere tweet zei Black Hammer het kampvuur aan te zullen maken met het dagboek van Anne Frank en in een vervolgtweet werd Anne Frank een kolonisator genoemd. Vorig jaar zorgde Gazi Kodzo bovendien voor ophef door Anne Frank uit te maken voor ‘Becky’, een denigrerende naam voor een witte vrouw. ‘Mij was niet verteld over de talloze zwarte meisjes in Amerika die werden uitgeroeid! Inheemse Amerikaanse meisjes die werden uitgeroeid! Palestijnse meisjes die Israël door middel van genocide aan het vermoorden is op dit moment!’

Is Gazi Kodzo misschien een grappenmaker, een troll? Toen het rechtse Fox News de ophef over de Anne Frank-tweets behandelde – Kodzo was erg blij met deze aandacht – stelde de conservatieve tv-zender die vraag niet. Maar Kevin Rashid Johnson van de New African Black Panther Party, een radicale zwarte beweging in de VS, twijfelt aan de juiste intenties van Kodzo. Hij gelooft dat Black Hammer is geïnfiltreerd door radicaal-rechtse agent provocateurs om zwarte activisten tegen elkaar uit te spelen.

Johnson wijst erop dat Black Hammer uit mensen bestaat die geen verleden hebben met andere activistische groeperingen en radicaal-linkse theorie en geschiedschrijving. Volgens Johnson gaat het Kodzo niet om de strijd tegen racisme, maar is hij een mediageile opportunist. Enkele jaren geleden bezocht Kodzo als Youtube-persoonlijkheid ’Smileton’ nog feestjes van welvarende jonge witte vrouwen.

Journalist Mira Fox legt in de Joods-Amerikaanse krant the Forward uit dat ze de vraag of Kodzo een troll is niet zo interessant vindt. Black Hammer raakt met de kritiek op Anne Frank een gevoelige snaar, ziet ze. Op Amerikaanse scholen en in Amerikaanse films is Anne Frank heilig. Maar zo universeel is Anne Frank niet, aldus Fox.

Ze wordt wit voorgesteld, omdat haar vader Otto Frank passages in haar dagboek over het Jodendom en seks had gecensureerd, om het boek acceptabeler te maken bij het witte publiek, dat deels conservatief was. Black Hammer agendeert dat Anne Frank eigenlijk een hele witte heldin is, terwijl er ook veel verhalen zijn van zwarte en andere tieners die met discriminatie en onrechtvaardigheid te maken hadden. Maar de Amerikaanse samenleving heeft geen oog voor deze nuances, schrijft Fox. Ze noemt het veelzeggend dat Texas een wet aannam die het lesgeven in critical race theory verbiedt, maar wel meer aandacht in het onderwijs wil voor de Holocaust.

Toch blijft de troll-vraag belangrijk voor veel zwarte activisten. Kodzo en zijn organisatie Black Hammer zorgen met hun wel erg radicale opvattingen niet alleen voor zwarte verdeeldheid, maar ook voor veel leedvermaak bij rechts. En het separatistische idee van Hammer Cities waar witte mensen niet welkom zijn is ook populair bij witte nationalisten, want zo komen ze van zwarte mensen uit ‘hun’ buurten af.

We kunnen niet in Kodzo’s hoofd kijken. Wat we wel weten is dat de naam van zijn organisatie doet denken aan het controversiële boek The Black Hammer: A study of black power, red influence and white alternatives uit 1967, dat door de Southern Poverty Law Center is gelabeld als ‘gemeen en racistisch’. De auteurs achter dit boek beweren dat de Amerikaanse burgerrechtenbeweging is geïnfiltreerd door communisten die de beweging willen gebruiken om de VS te ondermijnen en een zwarte Sovjetstaat te stichten in het Zuiden. Precies hetzelfde als wat de organisatie Black Hammer zegt te willen met hun strijd voor eigen land, dus.

En dan hebben we nog Kodzo’s pagina op Facebook. Daarop levert Kodzo felle kritiek op de Black Lives Matter-beweging, die niet radicaal genoeg zou zijn. Ook critical race theory en het concept intersectionaliteit krijgen ervan langs. Kodzo is tevens kritisch over coronavaccins en zegt dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen. Bovendien zegt hij dat QAnon-aanhangers een punt hebben met hun complottheorie dat pedofielen stiekem aan de touwtjes trekken. Allemaal standpunten die ook populair zijn bij uiterst recht Amerika.

‘Anne Frank is wit en wit is gelijk aan de kolonisator’

Het wordt nog interessanter wanneer een Rus genaamd Alexander Ionov een bericht op Kodzo’s Facebook-wall plaatst. ‘CNN heeft besloten om nog een onderzoek te doen naar mij en mijn vriend Gazi Kodzo’, kondigt hij aan in maart. Kodzo geeft zijn bericht een hartje.

De Rus Alexander Ionov (1989) is een zogenoemde ‘influence agent’, die sinds 2012 met zijn Anti-Globalist Movement (AGM) contacten onderhoudt met maatschappelijke bewegingen in de wereld, zoals het Committee of Solidarity with the Latin American Peoples, Catalaanse separatisten en met zwarte bewegingen in de VS. De Syrische president Bashar al-Assad en de Iraanse oud-president Mahmoud Ahmadinejad zijn ereleden van AGM. Onder de vlag van solidariteit met onderdrukte volkeren promoot AGM duidelijk de Russische geostrategische belangen.

Separatistische en extremistische bewegingen worden door het Rusland van Vladimir Poetin ondersteund om het Westen te verzwakken. Dat Ionov contact heeft met Kodzo, die tegenstellingen tussen wit en zwart en zwarte mensen onderling aanwakkert, is dus minder verassend dan het op het eerste gezicht kan lijken. CNN onthulde in 2020 nog dat een Russische trollenfabriek in Ghana rassentegenstellingen in de VS probeerde op te stoken met radicaal-linkse, zwarte twitteraccounts.

‘De trollenfabriek in Ghana is een dependance van de grote trollenfabriek in Sint Petersburg’, vertelt onderzoeksjournalist en nepnieuwsdeskundige Robert van der Noordaa aan de Kanttekening. ‘Russische trollen probeerden niet alleen de Europese debatten over vlucht MH17 en de vluchtelingencrisis te beïnvloeden, maar sprongen ook op Black Lives Matter. Het interessante is dat ze daarbij niet alleen extreemrechtse Trump-aanhangers steunden, maar ook de extreme stemmen in het antiracistische kamp.’

Ionov speelt een rol in de Black Lives Matters-discussie, aldus het Robert Lansing Institute. Zo deelde hij op Facebook een bericht dat het goed is om te rebelleren tegen politieterreur. Tevens had Ionov contact met de African People’s Socialist Party USA, waar Kodzo eerst actief voor was, totdat hij in 2019 werd geroyeerd als lid.

In mei 2020 verklaarde Ionov zich solidair, als vicevoorzitter van het International Human Rights Defence Committee – een andere Russische mantelorganisatie – met de strijd van zwarte mensen voor sociale rechtvaardigheid. Black Hammer reageerde hier positief op, zo blijkt uit een bericht op de Black Hammer-website uit die maand:

‘Wij begrijpen dat de westerse white power media deze daad van solidariteit en eenheid vanuit Rusland zullen gebruiken als bewijs dat de Russen achter deze natiewijde opstand tegen politiegeweld zitten. Dat is onzin, wat achter deze natiewijde protesten zit is een systeem dat geworteld is in kolonialisme. (….) Malcolm X was geen Russische agent, en Nat Turner ook niet.’

Dat een zwarte organisatie die zichzelf als antikolonialistisch afficheert geen moeite heeft met een ‘influence agent’ die met zijn werk het Russische imperialisme dient, mag opmerkelijk heten.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -