8.1 C
Amsterdam

Erdogan trapt Turkse verkiezingscampagne in Nederland af

Lees meer

De Turkse president Erdogan sprak zaterdagavond via een telefoonverbinding een zaal met Turkse Nederlanders en Turkse politici toe. Het telefoontje van Erdogan vormde het startschot van zijn verkiezingscampagne in Nederland.

De bijeenkomst in het Amsterdamse Cordendonhotel maakt deel uit van een strategische serie Turkse verkiezingsbijeenkomsten in Europese steden, waaronder Brussel en Parijs. Organisator van de samenkomsten is de omstreden Turkse Unie van Internationale Democraten (UID). Vast programmaonderdeel en hoogtepunt vormt het inbellen van de Turkse president Erdogan.

Zaterdagavond waren ruim vijfhonderd Turkse Nederlanders aanwezig in de Amsterdamse hotelzaal. Ze werden vergezeld door een aantal hooggeplaatste politici van de Turkse AK-partij, zoals voormalig minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala, Ömer Serdar, Zafer Sirakaya en Fatih Toprak. De avond begon met Koranrecitaties en de volksliederen van Turkije en Nederland. Ook werd een minuut stilte gehouden voor ‘de martelaren’ van Turkije. Dat meldt de Turkse nieuwssite NHaber.

‘Ik neem aan dat jullie allemaal de spanning van 14 mei al voelen’, zei president Erdogan via de telefoon die wordt vastgehouden door Fatih Toprak. ‘Allah-u Akbar’ wordt vanuit het publiek gescandeerd en geklapt. ‘Jullie zullen op 14 mei niet alleen een boodschap afleveren aan ons land, maar aan de hele wereld’.

‘Hoewel in sommige Europese landen onze waarden worden aangevallen, geven jullie met een rechte rug het beste antwoord. Wij geloven er namelijk in dat Allah de grootste beschermer is van de Koran. Jullie weten dat zij (de Europeanen red.) de Thora in bescherming nemen, maar tegen de Koran tonen ze hun brutaliteit’, zei Erdogan.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ala kwam ook aan het woord. Hij legde in zijn speech de nadruk op democratie. ‘De stembus is als een olieput, onze rijkdom is de democratie’, zei hij. Ala merkt op dat zowel in Nederland als in Turkije verkiezingen op komst zijn en politieke participatie voor beide landen belangrijk is.

Ala werd in december 2013, toen een corruptieschandaal van Erdogans familieleden aan het licht kwam, aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken. De AKP’er stuurde duizenden politieagenten de laan uit of liet ze arresteren vanwege banden met de Gülenbeweging.

‘Ik neem aan dat jullie allemaal de spanning van 14 mei al voelen’, zei president Erdogan via de telefoon

‘Nederland en andere EU-landen zouden hun kansen moeten grijpen in de relaties met Turkije’, aldus Ala. Volgens Ala is Turkije een land geworden waarnaar wordt geluisterd, en het op ‘internationaal vlak goed doet met de dialoog, dit is een verdienste van het Turkse volk’. Binnen de islamitische wereld zou geen land aan de Turkse democratie kunnen tippen.

Tijdens de zogenoemde volksontmoeting in Amsterdam werd ook geluisterd naar problemen van Turkse Nederlanders in relatie tot Turkije. Zo werden vragen gesteld over de afkoopsom van de dienstplicht. Dit bedrag werd in 2016 verlaagd naar 1000 euro en vervolgens weer verhoogd naar 5000 euro. Ook waren er vragen over pensioenregelingen in Turkije voor Turkse Nederlanders, dubbele taxaties, medische zorg in Turkije en de verlenging van de aaneengesloten periode dat Nederlandse auto’s in Turkije mogen zijn, van twee naar vijf jaar’, meldt NHaber.

Onlangs ontstond commotie toen tijdens een bijeenkomst van UID in een Duitse moskee werd opgeroepen tegenstanders van Erdogan te ‘vernietigen’.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -