16.2 C
Amsterdam

Moslimgeestelijken bezoeken Xinjiang, Oeigoerse activisten boos: ‘Chinese propagandastunt’

Ewout Klei
Ewout Klei
Journalist gespecialiseerd in politiek en geschiedenis.

Lees meer

Een delegatie van islamitische geestelijken, op bezoek in de Chinese provincie Xinjiang, is lovend over de inspanningen van China om ‘terrorisme’ te bestrijden. Aan de genocide op de islamitische Oeigoeren door het regime maakten ze echter geen woord vuil, tot woede van Oeigoerse activisten.

Dertig islamitische geleerden uit veertien landen met een moslimmeerderheid bezoeken Xinjiang in een reis georganiseerd door de World Muslim Communities Council (WMCC). Op foto’s, die door de Chinese staatsmedia zijn gepubliceerd, is te zien hoe de delegatie verschillende locaties in Chinese provincie bezoekt.

Leider van de delegatie is de academicus Ali Rashid al-Nuaimi uit de Verenigde Arabische Emiraten. In een persverklaring herhaalt hij het narratief van China dat het harde optreden tegen de Oeigoeren onderdeel uitmaakt van het Chinese antiterreurbeleid in Xinjiang.

Dolkun Isa, voorzitter van het World Uyghur Congress, reageert geprikkeld op deze verklaring. Volgens hem gebruikt het Chinese communistische regime ‘terreurbestrijding’ als smoesje om ‘alledaagse en legale vormen van religieus gedrag te criminaliseren, zoals het dragen van een baard of een hoofddoek en het bezit van een Koran’. ‘Het is schandalig dat de WMCC heeft deelgenomen aan dit propagandabezoek en nu het verhaal van de Chinese regering herhaalt’, zegt hij tegen Middle East Eye.

Ook de Oeigoers-Nederlandse activist Ahmedjan Kasim reageert verbolgen: ‘China verbrandt de Koran, laat Oeigoeren tijdens de ramadan alcohol drinken, geeft varkensvlees aan Oeigoeren, steriliseert/ verkracht vrouwen.’ Hij vindt Al-Nuami een ‘clown’ die China ten onrechte feliciteert met antiterrorisme en goed leiderschap.

‘Al sinds het begin van deze crisis voelen we ons in de steek gelaten door islamitische landen’, vertelt Kasim aan de Kanttekening. ‘Ik groeide op in de regionale hoofdstad Ürümqi. We leerden als moslim dat we altijd voor elkaar klaar moeten staan, dat is een islamitische norm. Het is daarom heel naar om te zien dat islamitische landen voor geld, of om andere redenen, ons vergeten en wegkijken voor de mensenrechtenschendingen in China.’

Kasim ergert zich ook aan de ‘selectieve verontwaardiging’ van islamitische landen als het om mensenrechten gaat. ‘Als er iets in Europa gebeurt met moslims, dan zijn ze er wel als de kippen bij en roepen ze op tot een boycot. Maar de situatie hier is niet met de situatie daar te vergelijken. In China is er een genocide aan de gang.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -