4.9 C
Amsterdam

Weinig interesse Kamerleden in Palestijnse noodkreet: alleen CDA en VVD komen

Ewout Klei
Ewout Klei
Journalist gespecialiseerd in politiek en geschiedenis.

Lees meer

Drie Palestijnse christenen spraken woensdag met leden van de Tweede Kamer. Daarbij uitten ze felle kritiek op de onteigening van Palestijnse huizen door Israël. Een echt gesprek tussen de Palestijnen en de politici wilde echter niet ontstaan. Op CDA en VVD na schitterden andere partijen door afwezigheid.

Geen DENK dus, bij deze ontmoeting. Ook de trouw pro-Israëlische ChristenUnie en SGP lieten verstek gaan. Van de linkse partijen, die doorgaans zeer betrokken zijn bij de Palestijnen, gaf alleen Tom van der Lee van GroenLinks aan bij de ontmoeting te willen zijn. Maar hij was verhinderd.

Mustafa Amhaouch (CDA) en Rudmer Heerema (VVD) stelden zich tijdens de ontmoeting geïnteresseerd en luisterend op. Dat schuurt met de heldere oproep van de Palestijnse delegatie. Nederland moet zich duidelijker uitspreken, vinden zij: ‘Israël luistert wel naar het advies van een vriend.’

Alarmerende situatie

Dankzij de nieuwe ultrarechtse regering van Israël is de positie van zowel christelijke als islamitische Palestijnen penibeler dan ooit. De ellende begon in 1948 tijdens de Nakba, toen Israël honderdduizenden Palestijnen van huis en haard verdreef. Waaronder veel christenen, zegt Bassim Khoury, die in het verleden minister was van de Palestijnse Autoriteit: ‘In 1948 was 12 tot 15 procent van de bevolking in Palestina christelijk, nu is dat amper 1 procent.’

Khoury wil dat Nederland met een ‘fact finding mission’ onderzoekt hoe het komt dat Palestijnse christenen zo in de verdrukking zijn. Hij vindt dat onderzoekers dan kritisch mogen kijken naar de Palestijnse Autoriteit, maar vooral ook naar Israël, dat in zijn ogen de ware boosdoener is. Joodse extremisten hebben recentelijk een katholieke kerk, een protestantse begraafplaats en een Armeens klooster aangevallen, vertelt hij. ‘De situatie is alarmerend.’

De oud-minister vreest dat Palestijnse christenen door de toenemende polarisatie tussen Israëliërs en Palestijnen, tussen hamer en aambeeld zullen belanden. ‘Christenen hebben altijd een middenpositie ingenomen. Zij komen nu in de verdrukking. Net als gematigde Joden en moslims.’ Daarom moet Nederland, als traditionele vriend van Israël, in actie komen. ‘We zijn hier in Den Haag, de stad van vrede en recht. Ik wil dat Nederland Israël eraan herinnert het internationaal recht te respecteren.’

Sloop van Palestijnse huizen

Een ander lid van de Palestijnse delegatie is mensenrechtenadvocate Shadin Nassar, de dochter van de pacifistisch-christelijke Daoud Nassar. De familie Nassar runt nabij Bethlehem Tent of Nations, een vredesboerderij waar veel buitenlandse vrijwilligers meewerken. Deze boerderij dreigt door de Israëlische staat onteigend te worden. ‘We worden omringd door Israëlische nederzettingen’, vertelt ze. ‘Het is belangrijk dat wij christenen aanwezig blijven in dit land.’

Faris Arouri, directeur van het Jerusalem Human Rights Consortium, hekelt de onteigeningen van Palestijnse huizen door de Israëlische staat. ‘Deze systemische verdrijvingen van Palestijnen zijn in strijd met de Oslo-akkoorden’, vertelt hij, verwijzend naar de vredesovereenkomst uit 1993 tussen Israël en de Palestijnse bevrijdingsbeweging PLO. ‘Die akkoorden beloofden een Palestijnse staat. Israël heeft hier geen boodschap aan.’

‘Christenen komen nu in de verdrukking, net als gematigde Joden en moslims’

De nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu, die eind december 2022 aantrad, heeft voor een radicalisering van het Israëlische beleid gezorgd. Normaal zijn ongeveer driehonderd tot vijfhonderd sloopbevelen per jaar, die Palestijnse advocaten voor de rechter moeten aanvechten. Maar dit jaar staat de teller al boven de tweehonderd sloopbevelen. ‘Als het in dit tempo doorgaat, dan worden het er dit jaar twaalfhonderd. Een verhoging van driehonderd procent.’ Dit tempo kunnen Palestijnse advocaten niet aan. Ze kunnen niet meer tegen alle sloopbevelen juridische bezwaren aantekenen.

Pro-Israël

CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch wil van de Palestijnse delegatie weten waarom zij juist haar hoop vestigt op Nederland. Bassim Khoudry antwoordt dat ons land misschien wel de beste vriend van Israël in de Europese Unie is. ‘We kunnen ook naar een ander EU-land stappen, maar daar luistert Israël minder snel naar.’ Faris Arouri meent dat Nederland, door te pleiten voor een ‘fact finding mission’,  andere EU-landen over de streep kan trekken zich eveneens uit te spreken.

Faris Arouri, Shadin Nassar, Rudmer Heerema (VVD), Bassim Khoury en Mustafa Amhaouch in de Tweede Kamer. (Beeld: Ewout Klei)

Zowel het CDA als de VVD, die bij de ontmoeting aanwezig waren, zijn van oudsher vrienden van Israël. En dat blijkt in de praktijk: bij alle geweld van Israëlische zijde in de laatste maanden, gaat CDA-minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra niet verder dan een plichtmatig uitspreken van zijn ‘bezorgheid’ en het benadrukken van het belang van een twee-statenoplossing, die volgens de meeste Palestijnen echter al lang dood en begraven is vanwege de Israëlische kolonisatiepolitiek.

Overigens sprak de Palestijnse delegatie eerder met ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen en met Tineke Huizinga, lijsttrekker van de die partij voor de Eerste Kamerverkiezingen. De ChristenUnie en de SGP voeren regelmatig actie voor vervolgde christenen, maar opkomen voor Palestijnse christenen ligt gevoelig bij hun achterbannen, die zeer pro-Israël zijn. Het meest vocaal hierin is de protestants-christelijke organisatie Christenen voor Israël, die vorige week tegenover de Kanttekening verdedigde dat Israël voor Palestijnen die veroordeeld zijn voor ‘terroristische misdrijven’ de doodstraf wil invoeren.

De Palestijnse delegatie blijft enkele dagen in ons land. Er zijn gesprekken met christelijke kerken, politici en organisaties gepland, en ook met leden van de Amsterdamse gemeenteraad.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -