Voor het CDA gaat het strafbaar stellen van hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning te ver. ‘We gaan medemenselijkheid in Nederland niet criminaliseren’, zegt partijleider Henri Bontenbal. Toch ligt de partij niet dwars bij het volledige pakket aan asielnoodmaatregelen.
Afgelopen dinsdag voegde de PVV een wijziging toe aan de Asielnoodmaatregelenwet: illegaliteit, én het helpen van mensen zonder verblijfsvergunning, zou strafbaar moeten worden. Het is niet verwonderlijk dat het CDA hierin niet mee kon gaan — veel kerken in Nederland openen hun deuren voor mensen in nood, waaronder ook mensen zonder geldige verblijfspapieren.
De tegenstem op dit amendement moet echter niet worden gezien als een afwijzing van de wet in haar geheel. Het CDA was van plan om de wet te steunen, zei Bontenbal gisteren in de Volkskrant.
De partij kan zich wel vinden in voorstellen zoals het afschaffen van de permanente verblijfsvergunning en het inkorten van de tijdelijke verblijfsvergunning van vijf naar drie jaar.
Ook verzet het CDA zich niet principieel tegen het zogenoemde tweestatusstelsel, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen politieke vluchtelingen en mensen die vluchten voor oorlog en geweld. De eersten behouden volledige rechten, terwijl de laatsten een minder gunstige verblijfsstatus kunnen krijgen en teruggestuurd kunnen worden zodra het land van herkomst als veilig wordt beschouwd.
Dat CDA toch tegen het wetsvoorstel van de herinvoering van het tweestatusstelsel stemt is meer procedureel. De partij wil dat de wet gelijktijdig met het Europese migratiepact van kracht wordt, omdat het anders te veel werkdruk oplevert voor instanties die met de wijziging te maken krijgen. Dit leidde vorige week tot een aanvaring met demissionair BBB-minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting/Asiel). Bontenbal beschuldigde Keijzer ervan al campagne te voeren.
Vandaag wordt in de Tweede Kamer over de asielmaatregelen met PVV-amendementen gestemd. Het is de belangrijkste stemming in het parlement voor het zomerreces, omdat de uitslag bepalend zal zijn voor de verkiezingscampagnes.