14.2 C
Amsterdam

Ik heb een droom

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

Ik kon al niet slapen vannacht en dan droomde ik ook nog eens over Geert ‘tien zetels erbij’ Wilders. Voor als u het nog niet wist, Wilders anticipeerde op sociale media op tien zetels erbij, nadat hij een filmpje had gedeeld met een zogenaamde op varkensvlees plassende moslim in Albert Heijn. Of het filmpje nou echt of nep was, het maakte allemaal niet uit voor de goegemeente.

Terwijl de ‘premier van alle Nederlanders’ alvast fantaseerde over de volgende verkiezingen met tien extra zetels – best veel voor een plassende moslim dunkt mij, maakte het Haagse raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag, opgericht door ex-PVV’er Richard de Mos) de volgende rancuneuze vergelijking: ‘Als een Hollander bij de Turkse bakker over een baklava heen staat te pissen is het land te klein, denk ik.’

Hij zei dat in antwoord op oud-parlementariër Fonda Sahla (D66), die het van Wilders ‘premier onwaardig’ vond om nepfilmpjes te delen. Ik weet niet waarover ik meer moet treuren, bestuurders die een piswedstrijd houden over zetels, of in het kielzog daarvan het wij-zij-denken dat nog meer wordt opgerekt: een moslimjongere die op varkens pist kan nooit een Hollander zijn en een Turkse bakker is kennelijk altijd een buitenlander.

In mijn droom zat ik rustig in tram 13 in Geuzenveld, zoals ik wel vaker zit. Bij een halte ontstond opeens dynamiek. In mijn ooghoek zag ik dat Wilders met het karakteristieke achterovergekamde, glimmende haar en zijn gevolg wilden instappen. Hoe dan, wat doet hij in Nieuw-West? Nog voordat ik daarover enige duidelijkheid kreeg moest ik plaatsmaken. Dat vond ik typisch en wilde direct mijn ei kwijt bij de conducteur, zittend achter het glas. Een oudere witte man, met een bril en een cirkel baardje. ‘Nou, Wilders in de tram en gelijk moet ik weg’, grapte ik. De conducteur gaf geen kik.

En toen stond hij daar, net als ik naar kleding te kijken

Over die ‘tien zetels erbij’. Dat kan straks best kloppen. Volgens de nieuwste I&O zetelpeiling zet de groei van de PVV door, met zes zetels. En volgens de Een Vandaag/Ipsos zetelpeiling heeft hij al 47 zetels binnen! De media peilen hem zo naar de absolute meerderheid.

Terug naar mijn droom. Want ik zag Wilders twee keer. Ik zat in de tram naar de stad. Overal kerstlichtjes. Ik denk dat mijn broer erbij was. Was het de Foot Locker of America Today? En toen stond hij daar, net als ik naar kleding te kijken. Ik maakte nog een opmerking naar de winkelmedewerker. ‘Ik ben bijna net zo lang als Wilders, dus doe maar een grote maat’, zei ik zo luid dat hij het kon horen. Hij hoorde me. Ik zag dat hij even naar me keek. Vliegensvlug, maar hij ging daarna door met shoppen. Alsof er niks aan de hand was. Straks doet hij nog een kopje koffie of patatje ergens, en daarna nog een haatdragende tweet over ‘zeikmoslims’. Weer tien zetels erbij. Business as usual.

En toch probeerde ik aardig te doen en in het gevlei te komen bij deze man. Stockholm-syndroom? Of misschien is het wat iemand onlangs nog tegen mij zei: ‘Je ouders hebben je goed opgevoed, Tayfun.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -