7.3 C
Amsterdam

Selda Bagcan zingt met onbeschrijfelijk mooie stem de moeilijkste liederen

Reyis Kurt
Reyis Kurt
Huisarts en schrijver van korte verhalen.

Lees meer

In de lunchpauze belde ik met mijn moeder. Ze klaagde over vermoeidheid. De dokters konden geen goede remedie bedenken. Ik zei dat dokters niet alle klachten medisch kunnen verklaren en dat nuttige tijdsbesteding en goede afleiding bij dit soort klachten kunnen werken.

In de avond ging ik naar een concert van de diva van de Turkse protestmuziek Selda Bagcan. Mijn vrouw zei dat ze voordat ze doodging naar haar concert wilde gaan. Wie ze nou met dat doodgaan bedoelde weet ik niet. Nu weet je nooit wie eerder doodgaat, maar Selda Bagcan zal me wel vergeven wanneer ik de hoop uitspreek dat zij eerder dan mijn vrouw doodgaat.

Het foyer van het theater vulde zich met Turkse mensen. Veel vijftigers. In tegenstelling tot mijn verwachting ook aardig wat jongeren. We mochten de zaal in. In de Phil in Haarlem betrad de bijna 76-jaar oude springlevende Selda Bagcan het podium.

Ze begon gedisciplineerd met het opnoemen van de schrijvers van de liedjes. Haar nichtje Serenad trad samen met haar op. Ze mocht ook enkele liedjes zingen. Toen ze niet aangaf van wie het liedje was, werd ze door haar tante op het podium erop aangesproken. ‘Zo vergeet je het nooit meer’, sneerde tante Selda.

Het is bekend dat veel Turken al bij gekraak van een deur kunnen  dansen

Met een onbeschrijfelijk mooie stem zong ze de moeilijkste liederen, waar andere zangers zich op gevorderde leeftijd nooit aan zouden wagen. Ze liet het publiek meezingen op Yuh yuh, wat je vrij kunt vertalen als ‘boee boee’. We lieten luid boegeroep horen op corruptie, onderdrukking en uitbuiting.

Het lied Ugurlar olsun, dat ze zelf geschreven had en vertelt over de moord op de bekende journalist Ugur Mumcu, werd ook in treurnis door de zaal meegezongen.

Daarna zette ze in op Turkse volkszang. Het is bekend dat veel Turken al bij gekraak van een deur kunnen dansen, maar nu was het mooie zang van een levende legende. Het publiek ging uit zijn dak.

Aan het eind zong ze als oplossing voor alle problemen de Izmir Marsi, een mars waarbij Atatürk verheerlijkt wordt. Of Atatürk daadwerkelijk de oplossing tegen corruptie, onrecht, onderdrukking  en uitbuiting is blijft een discussie.

Selda Bagcan heeft ons op deze avond langs vijftig jaar van haar oeuvre geleid. Dit ga ik mijn moeder vertellen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -