-0.2 C
Amsterdam

Winst PVV luidt nieuwe fase in

Mehmet Cerit
Mehmet Cerit
Hoofdredacteur.

Lees meer

Verkiezingswinnaar en PVV-leider Geert Wilders zegt dat hij een premier voor iedereen wil zijn. Tijdens de campagne en daarna gaf hij meermaals aan dat hij zijn ongrondwettelijke standpunten in de ijskast zet. Toch maken talloze Nederlanders zich grote zorgen. Ze vragen zich af of ze wel toekomst hebben in een land dat wordt geregeerd door de PVV. Een partij die niet alleen een Nexit bepleit en klimaatmaatregelen onzin vindt, maar vooral jarenlang ageert tegen de islam en tegen mensen met een niet-westerse achtergrond. Het doet pijn dat zoveel Nederlanders PVV stemden. Staan zoveel Nederlanders achter het islamofobe programma van de PVV? Wat vinden ze dan van mij?

Vooral jonge mensen zijn bang. Mijn 13-jarige dochter vroeg mij op de verkiezingsavond of moslima’s straks nog wel een hoofddoek mogen dragen. De dochter van een biculturele kennis, die met haar familie vijf jaar geleden uit Frankrijk naar hier is verhuisd, zei: ‘Misschien moeten we weer naar Frankrijk gaan.’

Kleine terloopse zaken misschien, maar ze staan voor iets groters. Je hebt het gevoel niet welkom te zijn in het land waar je geboren en getogen bent. Ik ontvang veel e-mails en berichten van islamitische Nederlanders en statushouders die zich afvragen wat er nu gaat gebeuren. Ik vertel hen zonder te aarzelen en onvermoeid dat Nederland een democratische rechtsstaat is. Daarom hoeven zij zich geen zorgen te maken. Het is belangrijk dat deze moslims zich blijven inzetten voor ons Nederland.

Tegelijkertijd gaan we met deze verkiezingsuitslag als Nederland een nieuwe fase in. Het lijkt erop dat niet alleen PVV-stemmers, maar ook stemmers op VVD, NSC, BBB, FvD, JA21 en SGP, geen moeite hebben met het antistaatsrechtelijke programma van de PVV, die minderheden uitsluit en discrimineert. Deze rechtse partijen hebben de meerderheid. Dat is voor veel mensen beangstigend. Het roept vragen op over hoe die volgende fase eruit zal zien.

Bij talkshows vroegen ze zich af wie toch al die PVV-stemmers zijn. Zijn er zoveel moslimhaters en racisten in Nederland? Gert Jan Geling schreef in zijn column dat het om proteststemmen gaat. Kwetsbare en boze mensen die zich door de politiek verraden voelen. Ergens is die woede begrijpelijk. Er zijn inderdaad te weinig woningen. De zorg is uitgekleed. De armoede neemt verder toe.

Volgens onze columnist Thomas von der Dunk ligt de schuld bij de VVD. Door het kabinet op onwaarheden over migratie te laten vallen en de PVV niet uit te sluiten heeft de VVD Wilders groot én salonfähig gemaakt. Dat veel media riepen dat Wilders milder was geworden deed de rest.

Wilders moet onze kinderen het vertrouwen geven dat ze ertoe doen

Het is een slechte zaak dat de Nederlandse wet een ondemocratische partij met maar één lid toelaat in het politieke bestel. Dit staat in schril contrast met alle regelgeving waaraan ondernemingen en organisaties moeten voldoen willen ze zich inschrijven voor aanbestedingen van overheden. Blijkbaar kan anno 2023 in Nederland een ondemocratisch organisatie van één man meedoen aan de verkiezingen, als grootste uit de bus komen en een democratisch land besturen.

Als Wilders een premier voor ‘alle Nederlanders’ wil zijn, zoals hij zegt, dan moet hij onze kinderen het vertrouwen geven dat ze ertoe doen, erbij horen. In een van zijn interviews zei hij dat de Nederlander weer op één moet komen te staan. Dan maak je eigenlijk al onderscheid tussen verschillende ingezetenen in het land. Staat die ander dan nu op nummer twee? Wie stond er dan al die tijd op één? Wilders moet aangeven wat hij met die zorgwekkende uitspraak bedoelt. Over welke Nederlanders heeft hij het? Kunnen zij ook Ali of Fatima heten? Premier Wilders moet zijn taalgebruik veranderen en echt gaan verbinden, wil hij de premier van alle Nederlanders zijn.

22 november heeft ook laten zien dat GroenLinks-PvdA worstelt met biculturele Nederlanders, in het bijzonder met moslims. Kauthar Bouchallikht besloot voor de verkiezingen al om het bijltje erbij neer te gooien omdat zij zich niet meer herkende in de partijvisie over onvoorwaardelijke steun voor Israël. Het is Frans Timmermans niet gelukt om biculturele Nederlanders aan zijn partij te binden. Deze groep is volgens opiniepeiler Aziz el Kaddouri goed voor tien tot vijftien zetels. Het is frappant dat Wilders met linkse thema’s zoals armoede, wonen en zorg de verkiezingen won en linkse partijen het nakijken hadden. 22 november betekent huiswerk voor links, leren van de fouten die in het verleden zijn gemaakt.

Toch ontwikkelt Nederland zich niet anders dan andere westerse landen. Rechtspopulisten zijn overal in opkomst: Italië, België, Frankrijk, Duitsland, Scandinavië, de Verenigde Staten. De kans is groot dat we straks overal extreemrechtse regeringen krijgen. De gure wind die er na corona en de oorlogen waait hebben inflatie en armoede tot gevolg. Extreemrechts profiteert hiervan.

Het is aan Wilders om het land economisch verstandig en met een hart voor álle Nederlanders te besturen. Ik ben benieuwd of hem dat lukt. Ik hoop oprecht dat hij in staat is een rechts kabinet te vormen. Dan kan hij namelijk laten zien hoe hij zijn beloftes waarmaakt. Maar eerst moet hij de VVD overtuigen om dit te helpen te realiseren.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -