19.3 C
Amsterdam

Coronakoorts wint het van de verkiezingskoorts

Gert Jan Geling
Gert Jan Geling
Publicist. Kernlid van de denktank Liberales. Onderzoeker aan het Leids Universitair Centrum voor de Studie van Islam en Samenleving dat verbonden is aan de Universiteit Leiden.

Lees meer

Voor het eerst in vijftien jaar heb ik amper het gevoel dat er weer verkiezingen zijn. Wellicht komt het door corona, de avondklok, het gebrek aan mensen en activiteiten op straat. Of doordat ik momenteel zelf geen campagne voer. Vanaf 2006 was ik altijd actief campagne aan het voeren, meestal ook voor een individuele kandidaat. Het leukste onderdeel van een verkiezingscampagne, gesprek met kiezers, kan vanwege de huidige corona-omstandigheden helaas ook niet plaatsvinden.

Ik zie wel het een en ander voorbij komen op social media. Met name de campagnes van Volt, vast door mijn social media-bubbel, en Forum voor Democratie vallen op – bij die laatste vooral omdat bij elke scheet vanuit Baudets complotkaravaan de sociale media bol staan van de verontwaardiging. Allemaal weer gratis aandacht voor Baudet en Forum, maar dat terzijde.

Wat ook niet meehelpt is dat de uitslag al vrijwel vast lijkt te staan. De VVD gaat met afstand winnen, de PVV eindigt ongetwijfeld opnieuw als tweede. De enige verrassingen komen waarschijnlijk van de nieuwkomers. Volt, JA21 en wellicht BIJ1 lijken in het parlement te komen. En wie weet ook nog Code Oranje, Nida of Splinter. We zullen zien.

Er bestaat een gerede kans dat de VVD, het CDA en de PVV straks gezamenlijk een meerderheid hebben in de Tweede Kamer. Of dat ook tot een nieuwe regering met (gedoog)steun van de PVV gaat leiden is de vraag, gezien Wilders overtreffende trap van een aanval op de rechtsstaat en moslims, maar ook het nachtmerriescenario van een rechts kabinet doet bij mij niet het heilige vuur ontbranden.

Een democratie waarin niet gestemd wordt is een ongezonde democratie, zeker in crisistijd

Welke uitslag er ook uitrolt: corona geeft zoveel onzekerheden dat een kabinetsformatie, een regeerakkoord en allerlei beleidsplannen hoe dan ook op drijfzand gebouwd zijn. We weten simpelweg niet hoe de wereld er over een jaar uitziet. Die onzekerheid zal ook bij de politiek na de verkiezingen overheersen.

Coronakoorts wint het dus bij mij van verkiezingskoorts. Ik hoop allereerst dat de samenleving weer enigszins normaal kan functioneren. Politiek is nu even bijzaak. Wel ben ik van plan om te stemmen, zoals altijd. Een democratie waarin niet gestemd wordt is een ongezonde democratie, zeker in crisistijd.

Daarom hoop ik dat u uw stempas al klaar heeft gelegd. Twijfelt u nog? Raadpleeg nog een stemwijzer, of neus eens rond in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen. Er is genoeg keuze, bijna zoveel dat het keuzestress oplevert.

Ook al voelt u net als ik verkiezingsapathie: uw stem doet er toe, net zo veel als bij vorige verkiezingen.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -