14.4 C
Amsterdam

Je eigen migratieachtergrond misbruiken om andermans leed te cancelen

Tayfun Balcik
Tayfun Balcik
Journalist en historicus.

Lees meer

Het VVD-raadslid Malkis Jajan uit Enschede tweette dit weekend dat racisme voor hem wel meevalt. ‘En ik zie er niet echt doorsnee Nederlands uit’, voegde hij eraan toe, ‘Ik blijf dat herhalen. Want het beeld ontstaat dat iedereen met een ander kleurtje Nederland racistisch vindt. Dat is niet waar. Het is een kleine groep. Die heel hard schreeuwt.’

Goed voor jou Malkis, dacht ik, dat je niet ieder jaar voor Zwarte Piet wordt uitgescholden. O, wacht. Malkis is niet zwart. Dus waar haalt hij het gore lef vandaan om het racisme tegen zwarte mensen te bagatelliseren, waarbij hij bovendien schermt met zijn eigen niet-zwarte uiterlijk?

Nou, dat kan ik wel even uitleggen. Want ik zie er met mijn kale kop, bruine ogen en woeste baard wel ‘doorsnee’ uit. Dat is gelogen, maar even tussendoor: waarom zouden alleen blonde, witte en blauwogige Nederlanders het alleenrecht op doorsnee Nederlanderschap hebben? Het Nederlanderschap is van ons allemaal. En ik vind dat Nederland tot in de haarvaatjes racistisch is. Maar om daarachter te komen moet je wel enige empathie hebben met mensen die lijden onder racisme. Zoals Turken ook moeten luisteren naar minderheden uit Turkije, dus Koerden, alevieten, Armeniërs en niet te vergeten de Suryoye-gemeenschap, waar Jajan overigens zelf ook toe behoort.

Ding dong! Nu heb ik Jajan waar ik hem hebben wil. Zijn christelijke roots in combinatie met zijn ‘allochtonische uiterlijk’, waar hij zelf naar refereerde en daarmee conformistisch witte normen bevestigt: dat Nederland geen racistisch land is, geen vluchtelingen moet opnemen en nog meer bla bla bla.

Waarom zouden alleen blonde, witte en blauwogige Nederlanders het alleenrecht op doorsnee Nederlanderschap hebben?

Je ziet het namelijk vaker: ex-vluchtelingen of andere dankbare allochtonen die hun historische leed meetorsen en afgeven op mensen die hier over racisme en discriminatie klagen. Al helemaal als die klagers tot de dadergroep behoren uit het land van herkomst. Zo weet Jajan in nog een tweet te vermelden dat Denk hypocriet en vals is. ‘Mijn opa vertelde mij verhalen over de genocide in Turkije’ meldt hij.

Dat de Turkse Denk’ers hypocriet en vals zijn, staat als een paal boven water. Maar op hypocrisie heeft Denk geen monopolie in Nederland. De VVD kan er ook wat van. Of de PvdA. En als je alleen maar vanwege een persoonlijk racismeloos leven het leed van andere mensen probeert te cancelen, tja, dan heb je de hele zomer met Black Lives Matter-demonstraties gemist waar duizenden mensen op straat gingen. Over valsheid gesproken.

Maar er is meer. Sorry dat ik het zeg, en met alle respect, maar je bent echt tuig van de richel als je ook de meest kwetsbare mensen op aarde een menselijk leven ontzegt en daarbij je eigen vluchtelingenachtergrond gebruikt. ‘Ik ben een kind van vluchtelingen. Maar we kunnen niet de hele wereld opvangen’, zei Jajan een week geleden.

Die 500 mensen uit Lesbos zijn niet de hele wereld. De EU kan met meer dan 450 miljoen inwoners makkelijk dat hele eiland opnemen. Het is al zo vaak gezegd: Turkije vangt alleen al meer dan 4 miljoen mensen op. Dus wat belet de VVD om nog meer vluchtelingen op te vangen?

Of is het misschien toch hun islamitische achtergrond, waar je bang voor bent? Als dat het namelijk is, dus dat je je eigen historische leed misbruikt en daarbij de poorten van menselijkheid gesloten houdt voor de ander, dan heb je niks geleerd van het verleden.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -