21.4 C
Amsterdam

Moslims, alleen veroordelen is niet voldoende!

Mehmet Cerit
Mehmet Cerit
Hoofdredacteur.

Lees meer

Moslims, alleen veroordelen is niet voldoende! Op 7 januari stond ik met een aantal vrienden op Plein 1940 in Rotterdam om mijn afschuw uit te spreken over de barbaarse aanslag in Parijs. Ik keek om mij heen. Helaas zag ik slechts enkele moslims, onder wie één moslima met een hoofddoek. Zij was het middelpunt van media-aandacht.

Goed dat er media zijn die ruimte geven aan moslims die terroristische aanslagen veroordelen. Maar veroordelen is niet genoeg. Moslims – politici, imams, ouders – moeten actiever worden in het bestrijden van extremistische invloeden die de islam vergiftigen. Sinds 11 september 2001 wordt de islam vaak in één adem genoemd met geweld en terrorisme. Elke dag sterven tientallen mensen door aanslagen. In Syrië, Egypte, Irak, ja in vrijwel het hele Midden-Oosten.

Intussen zitten moslims in Nederland en elders met de gebakken peren. Onze omgeving vraagt wat wij ervan vinden en hoe wij ons voelen. Ik vrees dat wij een moeilijke periode tegemoet gaan, net als na 11 september.

Hoewel een moslim geen terrorist kan zijn en een terrorist geen moslim weten we helaas niet meer wie een ‘échte moslim’ is en wie niet. Boko Haram, IS, al-Qaeda, al-Shabaab; allemaal organisaties die in naam van ons geloof moorden en terreur zaaien. Dat is niet mijn islam, en dat geldt voor heel veel moslims. Het voortdenderende extremistische geweld kan alleen maar worden gestopt door moslims.

Maar hoe? Net als niet-moslims zijn ook moslims bang. Als wij ons uiten, wordt ons verweten dat we solidair zijn met mensen die de profeet beledigen. Toch moeten we lef hebben en hardop onze afschuw uitspreken. We moeten onze buren en collega’s vertellen dat het niet onze islam is die deze daden propageert en dat juist met deze daden de islam wordt geschaad. Sommige moslims zeggen: ”Waarom moet ik me verantwoorden voor de daden van een stelletje idioten?” U hebt gelijk, maar toch moeten we nu onze stem laten horen en onze gezichten laten zien. Want onze Nederlandse buren en collega’s zijn bang voor u en voor mij omdat die idioten beweren dat ze ook moslim zijn en ze in naam van uw en mijn geloof terreur zaaien. We moeten het verschil laten zien. We mogen onze islam niet door hen laten kapen. We moeten als moslimgemeenschap extremisten uitsluiten, net als dieven en criminelen.

Cartoons die de profeet beledigen, raken en kwetsen mij ook, maar dit geeft mij niet het recht iemand te doden. Wij moslims moeten leren via democratische wegen te reageren. Door te schrijven en te spreken. Gelukkig hebben we tegenwoordig social media; hierop kunnen we duidelijk maken dat we belediging noch extremisme accepteren. En als dat niet voldoende is, kunnen we naar de rechter stappen.

Ik roep hierbij alle moslims op heel hard hun stem te laten horen en extremisten een halt toe te roepen. Heb lef. Als wij dat doen, zullen niet-moslims zich gesterkt voelen om tegen islamfobie en discriminatie te protesteren. Daar geloof ik heilig in.

Dit opiniestuk is op 15 januari gepubliceerd in De Volkskrant.

Mehmet Cerit is hoofdredacteur van Zaman Vandaag en Zaman Hollanda. Volg hem op Twitter: @Ceritm

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -