16.6 C
Amsterdam

Tijd voor #vizieropstop

Gert Jan Geling
Gert Jan Geling
Publicist. Kernlid van de denktank Liberales. Onderzoeker aan het Leids Universitair Centrum voor de Studie van Islam en Samenleving dat verbonden is aan de Universiteit Leiden.

Lees meer

Op de deur van mijn eenvoudige bovenwoning op de grens van de Haagse Schilderswijk en Transvaal prijkt slechts één sticker: Nee/Nee. De welbekende sticker die voorkomt dat je reclamedrukwerk en ongewenste huis-aan-huisbladen in de bus krijgt. Een sticker die, net als de Nee/Ja-sticker, op zoveel deuren in Nederland prijkt.

Op sommige andere deuren in Nederland was recentelijk een andere sticker terug te vinden. Onder meer de Leidse historica Nadia Bouras, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers, Cordaid-adviseur Paul van den Berg en kunstenaar Yuri Veerman kregen een sticker van ‘Vizier op Links’. Op deze sticker valt te lezen dat hun huis een door volgers van Vizier op Links geobserveerde locatie is, waarmee ‘linkse activisten’ in de gaten gehouden worden.

Voor wie het heeft gemist: Vizier Op Links is een radicaal-rechts Twitteraccount dat zich vrijwel dagelijks bezighoudt met schimmige zaken. Een belangrijk wapen in zijn arsenaal is ‘doxing’: het online plaatsen van namen, adressen en profielen van vermeend linkse actievoerders. Daarnaast maakt Vizier Op Links zich schuldig aan laster, haatcampagnes en intimidatiecampagnes.

Doel van Vizier Op Links is om ‘de linkse hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken’. Hierbij worden de grenzen van de wet opgezocht, maar nog niet overschreden. Wie er achter het platform schuilgaan is nog niet bekend. Het kan een persoon zijn, maar misschien gaat het om een collectief.

De strategie achter de stickers lijkt een slimme te zijn: de stickers zijn te koop op de website van Vizier Op Links, en zijn volgens Vizier Op Links ‘ludiek’ bedoeld. Iedereen kan ze dus bestellen. Ook het opplakken van stickers bij je slachtoffer is gemakkelijk. Vizier Op Links deelt de adressen van ‘linkse’ personen – maar je kunt de adressen ook gemakkelijk opzoeken bij de Kamer van Koophandel.

De reactie van Vizier Op Links op de commotie over de geplakte stickers laat zien hoe doorzichtig de strategie is van de persoon/personen achter het platform: ‘De stickers van Vizier Op Links zijn ludiek en vrij verkrijgbaar. Er zijn er al duizenden van verstuurd, letterlijk. Beetje ingewikkeld om ons ieder individueel stickertje aan te rekenen.’

Solidariteit met de slachtoffers van en verzet tegen deze intimidatie is nu broodnodig

Met andere woorden: ‘Wij kunnen er niks aan doen, want wij plakken de stickers niet op.’ Vizier Op Links pretendeert hiermee niet verantwoordelijk te zijn voor de intimidatie van politieke tegenstanders. Maar dat is natuurlijk onzin. Het verkopen van zulke stickers mag misschien juridisch gezien toelaatbaar zijn, het leidt echter wel tot een maatschappelijk onaanvaardbaar fenomeen.

Het twitteraccount Vizier Op Links maakt zich nu boos over de hashtag #vizieropstop. Deze hashtag staat voor de hetze die links zou voeren tegen Vizier Op Links. Maar dat is de omgekeerde wereld. Want in vergelijking met de hetzes die Vizier Op Links voert tegen ‘linkse’ personen valt de hetze tegen Vizier Op Links reuze mee. Bovendien weten we nog steeds niet wie achter dit account zit(ten).

Met deze stickerintimidatie is een duidelijke morele grens overschreden. Het is daarom hoog tijd dat Vizier Op Links zelf aangepakt wordt. De nodige aangiftes zijn al gedaan tegen het platform, maar daar zou het niet bij mogen blijven. Dat Vizier Op Links nog vrij op Twitter kan opereren, vrijuit kan doxen en intimiderende stickers mag verkopen, is ontoelaatbaar.

Het wordt tijd dat onze autoriteiten – in een tijd waarin de polarisatie onder druk van de coronacrisis steeds meer ontoelaatbare vormen aanneemt – hiertegen gaan optreden en het Vizier Op Links platleggen.

Laten we #vizieropstop met zijn allen trending maken, om zo Vizier Op Links een koekje van eigen deeg te geven. Want wanneer we met zoveel zijn, kan niet langer de enkeling uitgekozen worden om te intimideren. Solidariteit met de slachtoffers van en verzet tegen deze intimidatie is nu broodnodig. Tijd voor #vizieropstop.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -