Baudet is de winnaar. De haat-tweet van Thierry Baudet maakt veel los, zo blijkt uit de lawine aan reacties, opiniestukken en nieuwsartikelen die hierover zijn geschreven. Ja, ook deze column draagt hieraan bij. Precies wat Baudet wilde bereiken: aandacht en commotie. Baudet is een typische narcist, die graag in het middelpunt van de belangstelling wil staan.
Veel Marokkaanse Nederlanders zijn diep geraakt en eisen excuses, maar ik hoef zijn excuus niet. De uitspraken van Baudet over andersdenkenden, vrouwen en moslims zijn niks anders dan een ontmoeting tussen fascisme, racisme, seksisme en zijn eigen narcisme. Ik ben vaak hoopvol, maar Baudet is een hopeloos geval.
In deze column wil ik het niet hebben over Baudet en zijn racistische uitspraken. De beste reactie op dit soort haatpredikers is negeren, verbinding zoeken en saamhorigheid creëren. Vergeet daarom de politiek en laten we het hebben over het Nederland van morgen. Ik schrijf dit met een droevig hart en ik maak me oprecht zorgen over het Nederland van morgen, het land van onze kinderen en kleinkinderen.
Het lijkt erop dat, in een tijd waarin haat en populisme de boventoon voeren, steeds meer mensen het normaal vinden om anderen met haat en racisme te bejegenen. Deze ontwikkelingen zijn zorgelijk en wij als burgers moet dit stoppen. Vandaag is het haat jegens alles wat islamitisch en Marokkaans is, morgen zijn de joden, boeddhisten en anderen misschien aan de beurt.
We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, dat moslims de nieuwe Joden worden. Moslims worden gediscrimineerd en uitgesloten, dat is een feit. Populisten stoken haat tegen moslims op, met alle gevolgen van dien.
NS-conducteurs zijn daar een goed voorbeeld van: burgers die hun werk goed proberen te doen, worden in een negatief daglicht geplaats, enkel en alleen omdat ze Marokkanen zijn. Sorry als mijn Marokkaanse achtergrond voor u een probleem is. Ik en alle Marokkaanse Nederlanders met mij hebben niet voor hun eigen ouders gekozen, we zijn zo geboren. Het is ons lot.
Haat tegen moslims en Marokkanen is gebaseerd op verkeerde percepties en onwetendheid. Het leidt tot iets dat we selectief racisme kunnen noemen. Deze vorm van racisme is gericht op een bepaalde groep en kan gevaarlijker zijn dan ‘normaal’ racisme, dat gericht is op ‘de ander’.
Selectief racisme richt zich op een specifieke groep. Rechtse populisten richten hun pijlen op moslims in het algemeen en op Marokkanen in het bijzonder. Omdat het politiek gezien beter uitkomt. Onder het mom van vrijheid, veiligheid en het beschermen van de eigen ‘natie’ worden moslims gedehumaniseerd en uitgesloten.
Ik ben vaak hoopvol, maar Baudet is een hopeloos geval
Verschillende mensenrechtenorganisaties en onderzoekers trekken nu aan de bel om dit nieuwe racisme tegen te gaan. Het is vijf voor twaalf. Of misschien wel vijf over twaalf.
Niet alleen populisten maken zich aan selectief racisme schuldig. Ook de media en andere maatschappelijke instituties zijn er door geïnfecteerd. Selectief antimoslimracisme is uitgegroeid tot een relatief handige tool voor racistische en fascistische krachten om hun extremistische ideologie te actualiseren. We zien helaas dat zij hierin steeds slagen en meer aanhang krijgen.
Voor racistische retoriek zijn stereotype beelden en vaak beledigende vooroordelen onmisbaar. Deze beelden worden opzettelijk gebruikt om de haat jegens moslims aan te wakkeren, haat en discriminatie te bevorderen – allemaal binnen de democratische kaders.
Maar dat er een democratisch systeem is betekent niet dat er niet wordt gediscrimineerd. Zo immuun is het democratische systeem ook weer niet. Het feit dat selectieve discriminatie zich ontwikkelt in de schaduw van de democratie is juist het gevaar. Deze ontwikkeling baart mij veel zorgen. We moeten waakzaam zijn. Het gaat hier niet alleen om de positie van moslims, maar ook om onze mooie Nederland, Nederland van morgen.
Vrijheid is geen vrijbrief maar een verantwoordelijkheid. We hebben de verantwoordelijkheid om iets moois van onze samenleving te maken en mensen bij elkaar te brengen, niet om de samenleving te ontwrichten en mensen tegen elkaar te zetten.
Ik roep onze politici op te stoppen met het dehumaniseren van mensen en het aanmoedigen van haat en intolerantie. Want dit soort geluiden versterken de politieke druk om een selecte groep te onderdrukken en hen fundamentele rechten te ontnemen, onder het mom van veiligheid en nationale identiteit. In Nederland willen we dit niet.
Laten we het daarom niet hebben over Marokkanen, Turken of Chinezen, maar over hoe wij als staatsburgers kunnen bijdragen aan meer vrede, tolerantie en liefde. Ik sluit deze column met de volgende profetische uitspraak, overgeleverd door Sahih Muslim:
‘Zal ik jullie informeren over iets, dat als jullie dat zouden doen, jullie van elkaar zouden houden? Verspreid de vrede onder elkaar.’
Moge Allah ons land beschermen tegen elke vorm van haat, intolerantie en racisme. Amin.
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!