Beste Wilders, toon leiderschap, toon inzicht en kom tot bezinning

Azzedine Karrat
Azzedine Karrat
Imam, theoloog en onderzoeker.

Lees meer

Sinds de uitbraak van het coronavirus voel ik me nog meer met Nederland verbonden. Ik voel de saamhorigheid, de broederschap en de passie. Maar ik heb ook negatieve gevoelens. Ik sta er ambivalent in.

Allereerst die negatieve gevoelens. In deze tijden voel ik mij bedreigd en kwetsbaar. Ik voel mij medeverantwoordelijk voor het indammen van dit virus en het beperken van een crisis. Het is om die redenen dat ik zoveel mogelijk thuis blijf. Dat is ook mijn burgerplicht. Hoewel ik ze mis, bezoek ik zelfs mijn ouders en schoonouders niet meer. Dat doet pijn. Dit doe ik echter doe ik niet voor mijzelf maar voor de ander, de kwetsbare groepen.

Dan die andere kant. Ik voel ik mij in deze tijd dus echt gesteund en verbonden. Een vorm van verbondenheid die ik niet eerder heb gevoeld of ervaren.

Ik ervaar saamhorigheid en verbinding met alle mensen in het algemeen en met mijn landgenoten in het bijzonder. We zijn allemaal Nederlanders die door een virus getroffen zijn. Ik voel mij verbonden, omdat wij als collectief één vijand hebben die we allen willen bestrijden: het corona-virus.  Ik voel mij verbonden, omdat duizenden mensen met vitale beroepen de samenleving waarin ik leef proberen te redden. Ik voel mij verbonden, omdat de regels en maatregelen voor iederéén gelden, ongeacht geloof, uiterlijk of huidskleur. Dat voelt goed.

Toch is het triest hoe sommige mensen, zoals PVV-leider Geert Wilder zelfs in deze roerige tijden wanhopig over de rug van moslims proberen te scoren. In een twitterbericht roept hij op om moskeeën te sluiten en massale iftars te verbieden.

Alsof iemand ooit van plan was om het anders aan te pakken. De moskeeën sloten uit voorzorg de deuren al voordat het kabinet met extra maatregelen kwam. Alle iftars zijn geannuleerd en iedereen houdt zich netjes aan de regels.

Wanneer gaat Wilders beseffen dat liefde, vrede en tolerantie de weg zijn naar elk succes?

Wilders bedrijft gevaarlijke, giftige en valse propaganda en verspreidt nepnieuws. Dit zijn we van hem gewend, maar het is opvallend dat hij juist in deze tijden van crisis – terwijl de samenleving snakt naar saamhorigheid en eenheid – voor haat en verdeeldheid blijft zorgen. Want zowel moslims en niet-moslims verliezen dierbaren aan COVID-19 en verkeren in tijden van angst en onzekerheid. Maar Wilders voelt ook nu nog de noodzaak om verdeeldheid te zaaien onder de mensen.

In zijn tweet roept Wilders de moslims ook op zich te bezinnen op de vraag ‘of dit geen mooi moment zou zijn voor vrijheid te kiezen en de verderfelijke islam te verlaten’. Maar wanneer gaat Wilders zich bezinnen als dat ook in deze moeilijke tijden niet lukt, dat mensen nu geen behoefte hebben aan haat en verdeeldheid? Wanneer komt hij tot het besef dat het verspreiden van haat niets oplevert, ook geen zetels meer.

Wanneer gaat Wilders beseffen dat liefde, vrede en tolerantie de weg zijn naar elk succes? Een succes waar we als samenleving samen voordeel aan hebben. Succes dat geluk en harmonie brengt. Een succes dat Nederland vooruit helpt, ook in deze moeilijke tijden. Wanneer ga ik mij ook met Wilders verbonden voelen?

De handschoen die Wilders naar mij heeft gegooid raap ik op en gooi ik naar hem terug: beste Wilders, toon leiderschap, toon inzicht en kom tot bezinning. Sluit vrede met ons moslims, maar sluit ook vrede met jezelf. Reinig je hart van vooroordelen, van haat en van intolerantie. Lach en het leven zal je toelachen. Verspreid de vrede en je zult innerlijke vrede ervaren.

Moge Allah ons allen behoeden tegen elke vorm van kwaad, haat en verderf.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berchtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!

- Advertentie -

20 REACTIES

 1. Helemaal eens. Van harte. Dank voor dit perspectief van waaruit ik de coronacrisis voorheen nooit bekeken heb.
  Wat mij in deze crisis diep treft was de vanzelfsprekende saamhorigheid en discipline bij alle nederlanders. Daarmee zijn vele vooroordelen spontaan ontzenuwd. Laat dat politici aansporen om nog eens goed na te denken over hun verantwoordelijkheid. Over het gebruik van woorden maar ook over hun verhalen en suggesties waarmee ze kiezers willen winnen. Het besef dat onze maatschappij haar fundament vindt in gewone mensen die zich elke dag inspannen om het goede te doen zou de politiek sterker en geloofwaardiger maken.

 2. U bent een huichelaar : “.. Ik ervaar saamhorigheid en verbinding met alle mensen in het algemeen en met mijn landgenoten in het bijzonder. We zijn allemaal Nederlanders die door een virus getroffen zijn. Ik voel mij verbonden, omdat wij als collectief één vijand hebben die we allen willen bestrijden: het corona-virus. ..” .

  Als u dit MEENT , doe dan wat aan samenscholende migranten jongeren die voorbijgangers ZOMAAR in het gezicht spugen ! U bent toch een ‘voorbeeld’ en een ‘geestelijk en moreel leider’ als Imam :
  https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2035678/icverpleegkundige-in-gezicht-gespuugd-in-zeist-ik-ben-zo-boos-dit-is-onbeschoft-en-smerig.html

  Zolang u deze ‘gasten’ niet ‘te kakken’ zet, heeft u GEEN recht om commentaar te geven op anderen !!

  • Dan u bent zelf een huichelaar,ben zelf ook een Nederlander,maar u denkt echt dat u beter ben dan moslims,dat voorval in Amsterdam schijnt achteraf toch wat genuanceerder te zijn en je hebt Nederlanders die zich niet aan de Corona regels houden en ook moslims of andere bevolkingsgroepen die in dit mooie land,samen leven,dus niet stigmatiseren en trouwens waarom leest u eigenlijk de Kanttekening,alleen om uw gal te spuwen,ga dan lekker terug naar je Hollandse Telegraaf,kan je samen met Eierd duck je onvrede uiten dat Nederland zogenaamd geïslamiseerd wordt.

   • De – grote – groepen die ik zie staan op straat in Amsterdam en andere grote steden zijn voor 99% jongeren met een migratie achtergrond, en soms een kansarme uit de ‘niet migratie’ hoek. Waar je mee omgaat wordt je mee besmet, ook COVID-19.
    Hoe kan het ‘in-het-gezicht-spugen’ genuanceerder zijn ? Riepen ze eerst ‘hoer’ en daarna spuugden ze ? Stuur een bronvermelding mee, geen losse kreten aub.

  • Hoe weet u nou of hij dit doet? En bovendien waarom zou het überhaupt doen? Heeft u ook een deel van de Nederlandse jongeren zonder migratie achtergrond die net als de jongeren waar u naar wijst, openlijk te kakken gezet? Dat heb ik overigens niemand zien doen! Maar niemand verwacht overigens, het is niemands taak om jongeren al dan niet met een migratie achtergrond te kakken te zetten. Het enige wat wel helpt is om met deze jongeren in gesprek te gaan. En kan u garanderen, dat deze man dat dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks doet. U zult dit echter niet weten omdat u er nooit bij bent wanneer hij dit doet want dit doet hij niet om te scoren over de ruggen van deze jongeren. Wat wel jammer is, is dat het lijkt dat u uit een soort vooroordeel er al vanuit gaat dat hij het niet doet. Open uw ogen en oren en zie en luister zonder vooroordeel, dan zult u zien dat moslims meer dan u denkt zich uitspreken over en spreken met jongeren over misstanden waar ook niet-islamitische jongeren zich dagelijks schuldig aan maken. Wat dat betreft heeft geen enkele bevolkingsgroep of religie een monopolie op slecht gedrag!!

   • @redactie__ Mijn reactie op dit bericht is verwijderd omdat er het woord ‘dood’ in was vermeld ? Kijk aub eerst naar de hele tekst. Moet ik weer eerst overal een kopie van maken ?

  • Azzedine Karrat is een imam die een vreedzame boodschap heeft verkondigd,je noemt hem een huichelaar omdat jij een stel relschoppers niet kan uitstaan. We hebben in Nederland een politieapparaat die deze ontspoorde jongeren moeten aanpakken en straffen en of heropvoeden. Je kunt toch de Paus niet de schuld geven als de wereld op zijn kop staat gezien jij denkt dat een imam het probleem kan oplossen. Maar goed schijnbaar moeten we wederom de Islam in het negatieve daglicht zetten en roepen we maar iets omdat we niet kunnen reflecteren op ons zelf

   • Uw manier van denken is nu nét de basis van de problemen die we in heel West-Europa hebben : “..We hebben in Nederland een politieapparaat die deze ontspoorde jongeren moeten aanpakken en straffen en of heropvoeden…” .. NEEN !
    Het gaat mis bij het OPVOEDEN ! Het ‘heropvoeden’ gaat niet gebeuren. De politie heeft te weinig capaciteit dus zelfs bij winkeldiefstal gebeurd er niets. Een goed idee : op islamieten [alleen] de Sharia van toepassing verklaren. Handen afhakken !
    Of is hun AANSPREKEN toch iets passender ? Wat is daar mis mee ? De Paus is een ander verhaal. De RKK is de eerste multi national die met oplichting [ aflaat ] en chantage [ laat je geld aan ons na en je komt in de hemel ] een asociaal vermogen heeft vergaard. Van mij mogen ze hele RKK verbieden. Het is geen geloof maar een bedrijf !
    Als de heer Karrat een Fatwah afkondigt op spugen , dan hoeft hij niemand aan te spreken, “..omdat wij als collectief één vijand hebben..” . Daarmee zou hij de Islam in een positief daglicht stellen. Maar dat doet hij dus niet.. .. huichelaar !!!

  • Dan
   Je kijkt niet langer dan je neus is hoeveel negatieve dingen horen we niet over de echte Nederlandse in jou ogen
   Je bent echt heel zielige jou ,bent zelf een van die hangjongeren
   Die ook zo iets doet je denkt niet veder hoort iets en regeerstijl van jou

   • Amet, lees de opmerkingen die ik maak bij de reacties boven jou uitspraak. Als u nu eens zou helpen met bijsturen in uw omgeving, al de kleine beetjes helpen. En ‘hangjongere’ : daar ben ik 40 jaar te oud voor… 🙂 .

 3. Beste Dan,

  Wat heeft het een met andere te maken.
  Stel de columnist verantwoordelijk voor de daden een stelletje vandalen? Is dat wat u wilt zeggen.
  Waarom doe jij daar zelfs niets tegen?

  De columnist heeft weliswaar iets meer aanzien dan jij of ik echter om hem te maken van huichelaar omdat hij terecht een politieke figuurprobeert aan te spreken die probeert te scoren door nepnieuws te vertellen en mensen aanspreken voor iets wat er niet bestaat gaat de redelijkheid van iederes verstand te ver.

  • Een Imam is een (geestelijk) leider, die ook voor de (Islamitische) moraal staat. Een ‘moraalridder’ die de eigen normen en waarden verklaard en uitdraagt. Waarom moet ik de kinderen van anderen corrigeren, als die anderen dat zelf niet doen ? Een oud (Afrikaans) gezegde is : er is een dorp nodig om een kind op te voeden… .. en dat werd ook eeuwen lang in Nederland gedaan. Als u hierboven mijn antwoord leest op de reactie van de heer Lafdil Bouharrou , dan ziet u waarom cultuurverschil in een groot sociaal probleem kan ontaarden. Generaties jongeren zijn thuis niet opgevoed en losgelaten op een samenleving die als basis had dat opvoeden EERST de taal van de ouders is… .. en pas daarna van mensen in de omgeving. De politie komt er pas bij als het al ‘te laat’ is !

   Dat betekend dus dat buiten het eigen huis buren en voorbijgangers kinderen corrigeren. Als een Nederlander dat – nu – doet, dan krijgt hij/zij minimaal één mes in zijn lijf gestoken. En ja, ook daar gaan op den duur steeds meer jongeren aan meedoen : https://www.ad.nl/rotterdam/het-dreigen-met-messen-is-een-hype-onder-jongeren-eerst-online-en-nu-ook-in-de-echte-wereld~add77a57/

 4. Ook naar mij is gespuugt. Meer dan eens. Getver. De oproep van Wilders is gericht naar alle moskeeen. Lees het nieuws. Niet alle zijn dicht.. . Bv in Duitsland niet. En da’s bedreigend dichtbij. Wilders heeft helaas gelijk Azzedine. Geef hem die mogelijheid niet meer. Regel dat met je geloofsgroep.

  • @Luiss_ Als het over geloof gaat, trekt men altijd de ‘discriminatiekaart’ om zaken te regelen die feitelijk niet zouden mogen gebeuren. Zoals u schrijft, is ‘voorkomen beter dan genezen’ . Als men zich zou aanpassen aan de samenleving en niet zou afwijken, dan kan niemand er iets van zeggen.
   Kijk naar de Chinezen in Nederland : mensen die hárd werken zonder overlast te veroorzaken. Het kán dus wel. De politie hoeft de Chinese jongeren niet ‘op-te-voeden’ ; dat doen de (groot-) ouders. Wilders heeft nog nooit iets negatiefs gezegd over de Chinese Nederlanders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here