10.5 C
Amsterdam

21 september: Europese Dag tegen Islamofobie

Lees meer

Sinds 2015 is 21 september de Europese Dag tegen Islamofobie. De islamitische studentenorganisatie FEMYSO organiseert vandaag een conferentie, waarbij de slachtoffers van islamofobie in Europa worden herdacht. Enes Bayrakli en Farid Hafez, mederedacteuren van het European Islamophobia Report, eisen een Europese Coördinator Islamofobiestrijding.

Sinds 2015 organiseert Europa elk jaar op 21 september de Europese Dag tegen Islamofobie. FEMYSO, een internationale islamitische studentenorganisatie die door de Europese Commissie financieel wordt ondersteund, organiseert vandaag een conferentie over islamofobie. Doel is om ‘het bewustzijn te vergroten en vervolgacties te bevorderen’, want ‘de geleidelijke toename van islamofobie op alle niveaus heeft ertoe geleid dat de aspiraties van jonge Europese moslims diep worden geraakt en op dit moment ontbreekt een duidelijke en effectieve Europese strategie om dit probleem aan te pakken’.

Enes Bayrakli en Farid Hafez, mederedacteuren van het European Islamophobia Report, dat sinds 2015 elk jaar wordt gepubliceerd, stellen in een opinieartikel op EU Observer dat islamofobie in Europa steeds erger wordt. Het is veelzeggend volgens hen dat Frankrijk in maart dit jaar kritiek leverde op de instelling van een Internationale Dag Tegen Islamofobie, die vanaf dit jaar op 15 maart zal worden gehouden.

‘Hoewel de Fransen zich uiteindelijk niet tegen de resolutie hebben verzet, toont het aan dat er grote krachten zijn binnen Europa, en vooral landen als Frankrijk, die minder investeren in de strijd tegen islamofobie, en  – zoals opnieuw het voorbeeld van Frankrijk laat zien – islamofobie meer normaliseren.’ Bayrakli  en Hafez maken zich grote zorgen over de opkomst van extreemrechtse partijen in Europa, zoals de FPÖ in Oostenrijk en Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) van Giorgia Meloni. En ook is er nog steeds geen Europese coördinator islamofobiebestrijding. ‘Wat Europese instellingen moeten doen, is islamofobie serieus nemen en dienovereenkomstig maatregelen nemen om het te bestrijden.’

Pakistan, de belangrijkste initiatiefnemer van de Internationale Dag Tegen Islamofobie, wil dat de Verenigde Naties ook een aparte coördinator islamofobie krijgen. In de islamitische republiek Pakistan staat op het beledigen van de profeet Mohammed de doodstraf.

- Advertentie -