24.8 C
Amsterdam

25 moslims in Brits parlement ondanks toename islamofobie

Lees meer

De Britse verkiezingen hebben een historisch aantal moslimkandidaten een zetel opgeleverd. Maar liefst 25 Britten met een islamitische achtergrond hebben een plek in het Lagerhuis weten te bemachtigen. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Zo meldt de Marokkaanse nieuwssite Yabiladi.

In 2019 was het aantal parlementariërs met een islamitische achtergrond 19. Van de huidige 25 zijn er 18 van de Labour Partij, die de verkiezingen heeft gewonnen. Twee behoren tot de conservatieve partij en één is lid van de Liberale Democraten. De overige moslims zijn als onafhankelijke kandidaten verkozen.

Deze laatsten zagen in het gepolariseerde klimaat met toenemende islamofobie geen plek meer voor zichzelf bij mainstream partijen. Ook bij Labour staan moslimkandidaten vanwege de Gaza-oorlog onder een vergrootglas. Een aantal van hen is zelfs uit de partij gezet vanwege pro-Palestijnse standpunten.

In Engeland wonen ongeveer 3,4 miljoen moslims (vijf procent op een bevolking 67,7 miljoen). Met een historisch aantal zetels in het Lagerhuis, waar plek is voor 650 afgevaardigden, is de moslimstem goed vertegenwoordigd.

- Advertentie -