17.2 C
Amsterdam

Imamoglu: ‘Hamas is een terroristische organisatie’

Lees meer

De onlangs verkozen burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu (CHP) beschouwt Hamas als een terroristische organisatie, verklaarde hij in een interview met CNN International afgelopen vrijdag. Hiermee gaat hij lijnrecht tegenover president Recep Tayyip Erdogan staan. 

‘Natuurlijk heeft Hamas (op 7 oktober) een aanval in Israël uitgevoerd die we diep betreuren’, zei Imamoglu tegen de nieuwszender. ‘In onze ogen is elke organisatie die zulke terroristische daden uitvoert en massaal mensen doodt een terroristische organisatie.’

De burgemeester van de miljoenenstad voegde hieraan toe dat hij ook het geweld van de staat Israël tegen onschuldige burgers in de Gaza-strook sterk veroordeelt. Hij bekritiseerd het Westen, dat naar zijn inziens niet het grotere plaatje ziet. Hij pleit voor een onmiddellijke beëindiging van de oppressie van de Ghazanen.  

Nieuw geluid

President Erdogan (AKP) vaart een andere koers. Hij vergelijkt Hamas met de Turkse revolutionaire krachten die Mustafa Kemal Atatürk hielpen bij het verslaan van de geallieerde troepen die Turkije binnenvielen in het begin van de jaren twintig.

Onlangs ontving hij Hamas-leider Ismail Haniyeh in Turkije en voerde hij de druk op Israël op door middel van sancties op de handel met Israël, wat invloed heeft op de export van een groot aantal producten uit Turkije. Met deze stellingname wil hij rekening houden met het sentiment onder de religieuze bevolking. 

In 2028 vinden de presidentsverkiezingen in Turkije plaats. Imamoglu, die op 31 maart de lokale verkiezingen won van zijn AKP-rivaal Murat Kurum, wordt gezien als een mogelijke tegenkandidaat van Erdogan. 

- Advertentie -