14.8 C
Amsterdam

Aangeboden op internet: Oeigoerse ‘werkers’, in groepen van 50 tot 100

Lees meer

Op Chinese websites worden Oeigoeren in groepen van vijftig tot honderd personen aangeboden als ‘werkers’. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen er al langer voor dat Oeigoeren, die massaal in concentratiekampen worden vastgehouden, in China dwangarbeid verrichten.

De advertenties staan in het teken van een landelijk ‘arbeidstransfer-programma’ en suggereren strenge politieke en sociale controles. In één advertentie staat dat de ‘veiligheid van de werknemers door de regering zal worden gegarandeerd’.

Het Britse tv-kanaal Sky News meldt dat werknemers uit eerst Xinjiang ‘politiek onderzocht’ moeten worden voordat zijworden overgeplaatst. De plaatselijke regering van de ontvangende provincie zou ook een ‘politiek onderzoek’ doen.

Alle werknemers zouden worden begeleid door ‘toezichthouders’, en ‘onder half-militair beheer’ staan. De toezichthouders worden betaald door het personeelsbureau van de regering van Xinjiang, de westelijke provincie waar de Oeigoeren vandaan komen.

China noemt de berichten ‘de leugen van de eeuw’, maar had geen verder commentaar op de kwestie.

China ligt wereldwijd onder vuur vanwege de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren. Meer dan een miljoen Oeigoeren zijn in zogenoemde heropvoedingskampen opgesloten, waar ze zijn onderworpen aan een streng regime en ideologisch worden gehersenspoeld. Ook worden veel Oeigoerse vrouwen verplicht gesteriliseerd, worden moskeeën gesloopt en worden moslims gedwongen om varkensvlees te eten. Het Nederlandse parlement spreekt sinds kort van een genocide op de Oeigoeren.

- Advertentie -