16.2 C
Amsterdam

Burgemeester Aboutaleb noemde Gaza wel op 4 mei

Lees meer

Terwijl de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema Gaza onbenoemd liet tijdens de Nationale Dodenherdenking, maakte de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb wel een vergelijking tussen het Palestijnse leed in Gaza en de Tweede Wereldoorlog. Zo meldt het AD.

De vertrekkend burgemeester was de koelheid zelve, evenals de stad Rotterdam waar geen extra veiligheidsmaatregelen waren getroffen, zoals in Amsterdam. Hij werd in de gemeenteraad daarop bekritiseerd, maar kreeg nu toch zijn gelijk, schrijft het AD.

Alsof de nationale beladenheid over de Dodenherdenking en of er nou wel een vergelijking met Gaza gemaakt kon worden of niet geheel niet aan de orde was, betrok Aboutaleb juist wel de spreekwoordelijke wereld die in brand staat, verwijzend naar Oekraïne, Israël, Gaza en Afrikaanse brandhaarden.

‘Sinds de Tweede Wereldoorlog is oorlog nooit zo nabij geweest’, aldus de burgemeester. ‘We zien de dappere verdediging van Rotterdam bij de Maasbruggen in de havensteden Odessa en Marioepol. We zien bommen die onze binnenstad verwoestten, vallen op Kiev en Donetsk. We zijn getuige van de slachting van burgers in Israël. We zien de kinderen van de Hongerwinter in Gaza. In Jemen. In Soedan, en in steden waar we geen weet van hebben.’

Aboutaleb stond verder ook lang stil bij de Rotterdamse Jetske, aanwezig in de Laurenskerk, en nog een kind was toen de oorlog haar stad in puin achterliet. Ze verloor haar vader en moest die zelf begraven en maakte ook de hongerwinter uit 1944 mee. Ook via haar bracht Aboutaleb de huidige oorlogen onder de aandacht.

‘En wat ziet Jetske als ze nu naar het nieuws kijkt? Overvolle ziekenhuizen, vluchtelingenkampen met moeders en kinderen. Baby’s met bolle buikjes.’

- Advertentie -