13.4 C
Amsterdam

Abraham George Ellis: Nederlands eerste minister (1903) met zwarte roots

Lees meer

Gisteren presenteerden wij D66-politicus Franc Weerwind als de eerste zwarte minister van Nederland. Toch is Weerwind niet onze eerste minister met zwarte roots. Die eer gaat naar Abraham George Ellis (1846-1916).

Ellis’ ouders hadden allebei een gemengde afkomst. Zijn vader Johannes was een zoon van een Nederlandse gouverneur in Ghana en een Ghanese van gemengde afkomst.

Ook Ellis’ moeder, de Surinaamse Maria Louisa, had een gemengde afkomst. Maria Louisa’s moeder, een tot slaaf gemaakte vrouw, was ook van gemengde afkomst en haar vader was een Joodse koopman. Maria Louisa en haar moeder werden samen door de koopman vrijgekocht uit de slavernij.

In 1845 trouwden Maria Louisa en Johannes en ze settelden zich samen in Paramaribo, waar Abraham George geboren werd. ‘Zij behoorden toen beiden tot welgestelde families, een weinig talrijke groep in Paramaribo’, aldus historicus G.A.M. Beekelaar, die Abraham George Ellis beschrijft als ‘een typisch Surinaamse ‘moksiwatra’ (‘mengwater’), dat is een gemengd bloedige’.

De familie Ellis verhuisde in 1860 van Suriname naar de Herengracht in Amsterdam. Abraham George besloot zich toen als tiener aan te melden bij de Koninklijke Marine. Na een succesvolle carrière werd de partijloze Ellis in 1903 door de Antirevolutionaire minister-president Abraham Kuyper gevraagd om minister van Marine te worden in het kabinet-Kuyper. Dat zou hij blijven tot 16 augustus 1905.

In 1905 was hij ook twee keer voor korte tijd ad interim-minister van Buitenlandse Zaken.

Ellis stond bekend als een ‘socialistenvreter’ en verbood de uitgave van het blad Het Anker door de socialistische Matrozenbond.

Na zijn periode als minister werd Ellis door koningin Wilhelmina benoemd tot adjudant in buitengewone dienst en kort daarop ging hij met pensioen als vice-admiraal vanwege hartproblemen. Daaraan overleed Ellis in 1916.

- Advertentie -