14.1 C
Amsterdam

Franc Weerwind (D66): eerste zwarte minister in meest diverse kabinet ooit

Lees meer

Gisteren bevestigde D66 dat Franc Weerwind de nieuwe minister voor Rechtsbescherming wordt. De burgemeester van Almere wordt hiermee de eerste zwarte Nederlandse minister.

De Surinaams-Nederlandse Weerwind (57) is sinds 2015 burgemeester van Almere. Hiermee was hij de eerste zwarte burgemeester van een grote Nederlandse stad. Afgelopen zomer werd hij voor een tweede termijn herbenoemd, waardoor hij in principe tot en met 2027 aan de stad verbonden zou zijn.

Voor 2015 was Weerwind burgemeester in de Noord-Hollandse gemeentes Velsen en Niedorp. Weerwind is daarnaast medeoprichter van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname.

Kanttekening-columnist Dave Ensberg-Kleijkers pleitte onlangs al voor Weerwind als minister, onder meer vanwege diens bestuurlijke ervaring en zijn ervaringen op het gebied van discriminatie:

Weerwind in een interview met het AD: ‘Op het voetbalveld, ja, daar werd wel eens gescholden. ‘Schop die zwarte’, maar discriminatie, daar kwamen we pas later mee in aanraking. Werden we niet toegelaten in een disco. Dat was hard.’

In zijn Anton de Komlezing van 2017 vertelde Weerwind: ‘Wat we nodig hebben is een gezamenlijk realistisch en inclusief verhaal. Een verhaal dat gaat over kansen bieden, pijn erkennen, problemen oplossen. Maar ook: het vertrouwen in de menselijke kracht om verbindingen met elkaar aan te gaan. Dat, en niet angst of wantrouwen, moet uiteindelijk het gezamenlijke beleid bepalen.’

Rutte-IV wordt het meest diverse Nederlandse kabinet ooit. Niet alleen is helft van de bewindspersonen vrouw, ook behoren de Turkse Nederlanders Dilan Yesilgöz (VVD, minister van Justitie) en Gunay Uslu (D66, staatssecretaris van Cultuur en Media) tot de nieuwe bewindspersonen.

- Advertentie -