14 C
Amsterdam

Academische wereld veroordeelt intimideren historica Nadia Bouras

Lees meer

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) veroordelen in een gezamenlijk statement het intimideren van de Leidse historica Nadia Bouras.

De Marokkaans-Nederlandse historica, universitair docent aan de Universiteit Leiden, twitterde zondag dat ze thuis een sticker had gekregen met de tekst ‘Geobserveerde locatie’.

De sticker is afkomstig van ‘Vizier op Links’, een anoniem Twitteraccount dat een kruistocht voert tegen ‘links’. Volgens een rapport van de Britse NGO Hope Not Hate is Vizier Op Links een van de invloedrijkste extreemrechtse Twitteraccounts in Nederland. Bouras voelde zich bedreigd en heeft aangifte bij de politie gedaan.

‘Het intimideren en bedreigen van onze mensen is een regelrechte aanval op de academische vrijheid én op de vrijheid van meningsuiting’, stellen VSNU en KNAW. ‘Door dit soort acties aan te moedigen bedreigt Vizier Op Links kernwaarden van onze open samenleving.’

Aan zijn zeventienduizend Twitter-volgers ‘onthult’ Vizier Op Links persoonlijke feiten van academici, bestuurders, journalisten, activisten en organisaties, zogenaamd uit linkse hoek. Zijn doelwitten melden nadien vaak slachtoffer te zijn geworden van bedreigingen door extreemrechtse twitteraars.

De lokale GroenLinks-politicus Huub Bellemakers, Cordaid-medewerker Paul van den Berg en muzikante Aafke Romeijn kregen eerder een Vizier Op Links-sticker op hun thuisadres geplakt en deden aangifte.

De persoon achter het account Vizier Op Links ontkent zelf de sticker met ‘Geobserveerde locatie’ te hebben opgeplakt bij het huis van Bouras. Je kunt deze stickers bestellen via een site die op naam staat van Vizier Op Links.

- Advertentie -