17.9 C
Amsterdam

Afghaanse vrouwelijke burgemeester gered uit handen Taliban

Lees meer

Zarifa Ghafari, in 2018 verkozen als eerste vrouwelijke burgemeester van Afghanistan, heeft met haar familie veilig Duitsland kunnen bereiken.

De ex-burgemeester sprak op een bijeenkomst in Düsseldorf in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, waar ze ook sprak met deelstaatpremier Armin Laschet. ‘Ze wil vechten voor haar land en iedereen vertellen wat daar is gebeurd’, aldus de premier.

‘Ik ben hier alleen om de stem te verheffen van die 99 procent van de mensen in Afghanistan die niet uit hun huizen kunnen komen, de vrouwen die niet kunnen werken, de vrouwen die zich niet kunnen uitspreken’, zegt de 29-jarige Ghafari.

Ruim een week geleden was Ghafari nog in Afghanistan. Ze was toen burgemeester van de stad Maidan Sharh in Centraal-Afghanistan. In een interview vertelde ze dat ze niet geprobeerd had om te vluchten voor de Taliban, omdat ze toch nergens heen kon.

‘Ik zit hier te wachten tot ze komen. Er is niemand om mij of mijn familie te helpen. Ik zit gewoon met hen en mijn man. En ze zullen mensen zoals ik komen halen en me vermoorden.’

De Taliban hebben in het verleden meerdere keren gedreigd haar te doden, toen ze bekendheid kreeg. Ghafari overleefde echter de diverse moordaanslagen die op haar werden gepleegd. In 2020 werd haar vader wel vermoord door de Taliban.

Zarifa werd in 2019 door BBC vermeld in een lijst van honderd inspirerende en invloedrijke vrouwen van over de hele wereld. Ze werd vorig jaar gekozen als International Woman of Courage door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (foto).

- Advertentie -