17.3 C
Amsterdam

Afghaanse vrouwelijke burgemeester (29) ‘wacht tot ze me komen doden’

Lees meer

Zarifa Ghafari, in Afghanistan bekend geworden als eerste vrouwelijke burgemeester, zegt dat ze weinig hoop meer heeft over haar eigen situatie. Ze wacht totdat de Taliban komen om haar te vermoorden.

Ghafari werd in 2018 verkozen tot burgemeester van de stad Maidan Sharh in Centraal-Afghanistan. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke burgemeester in het land. Ze is ook piepjong: 29 jaar nog maar.

Aan iNews vertelt ze dat ze niet eens geprobeerd heeft om het land te ontvluchten toen de Taliban het land veroverden, want ze kan toch nergens heen.

‘Ik zit hier te wachten tot ze komen. Er is niemand om mij of mijn familie te helpen. Ik zit gewoon met hen en mijn man. En ze zullen mensen zoals ik komen halen en me vermoorden.’

De Taliban heeft in het verleden meerdere keren gedreigd haar te doden nadat ze bekendheid kreeg. Ze overleefde verschillende aanslagen. Nadat haar vader eind 2020 door gewapende mannen was vermoord, zei ze: ‘Het zijn de Taliban. Ze willen me niet in Maidan Shar. Daarom hebben ze mijn vader vermoord.’

Zarifa werd in 2019 door BBC vermeld in een lijst van honderd inspirerende en invloedrijke vrouwen van over de hele wereld. Ze werd vorig jaar gekozen als International Woman of Courage door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (foto).

Duizenden Afghanen hebben geprobeerd te vluchten nadat de Taliban de controle overnam na een aanval van een week in het hele land. Eergisteren vielen de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen.

De Taliban hebben beloofd niet aan wraak te zullen doen en vrouwenrechten in ere te laten, maar veel commentatoren zijn sceptisch gezien het uiterst gewelddadige en repressieve verleden van de groepering. Ook zijn in de voorbije dagen al gevallen gemeld van wraakmoorden en bruut geweld door Talibanstrijders.

- Advertentie -