Meer dan een miljoen Afghaanse kinderen zijn ondervoed. De helft van de bevolking lijdt honger en is afhankelijk van voedselhulp. Het Westen is medeverantwoordelijk voor hun situatie, vertellen NGO’s aan de Duitse nieuwszender Deutsche Welle.
Internationale organisaties luiden sinds de machtsovername door de Taliban, die precies een jaar geleden hoofdstad Kabul innamen, de noodklok over de verslechterende toestand in het land. Zo beschreef de directeur van het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties de situatie als ‘de hel op aarde’.
De International Crisis Group meldt dat ‘honger meer Afghanen kan doden dan alle bommen en kogels van de laatste twee decennia’. NGO Save the Children zegt dat ‘gezinnen tot extremen worden gepusht om te overleven’, inclusief het verkopen van hun eigen kinderen.
Door internationale sancties is er geen betalingsverkeer meer mogelijk. De internationale gemeenschap nam driekwart van de publieke uitgaven voor haar rekening, maar na de machtsovername door de Taliban werd de financiering in één dag ongedaan gemaakt.
Volgens Save the Children is daarom sprake van ‘man-made crisis’. De ICG is het daarmee eens. ‘Om deze ramp te stoppen moet het land uit het isolement komen, waardoor hulp weer mogelijk wordt. Het Westen moet meedoen aan het economische herstel van het land.’
Het dilemma is of dit gedaan kan worden met een regime dat de mensenrechten op grote schaal schendt, met name die van minderheden, vrouwen en meisjes, aldus Deutsche Welle.