20.4 C
Amsterdam

Afrikaanse Unie stuurt Israëlische diplomaat weg uit vergadering

Lees meer

De Israëlische diplomaat Sharon Bar-li is door de Afrikaanse Unie uit een vergadering gezet, die al in sessie was. Het voorval vond plaats in Ethiopië. Ze zou niet ‘geaccrediteerd’ zijn.

Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. In een video is te zien dat beveiligingspersoneel een stomverbaasde Bar-li, met telefoon in de hand (vermoedelijk om het tafereel op te nemen, red.), uit de vergadering begeleiden.

Een woordvoerder van de Afrikaanse Unie meldt dat ze ‘niet uitgenodigd’ was. ‘Het is verwijtbaar dat het individu in kwestie de reglementen heeft geschonden’, aldus de Afrikaanse woordvoerder.

Israël heeft de verwijdering Bar-li veroordeeld en beweert dat ze al een ‘observeerder-status’ heeft. Volgens Israël zitten Zuid-Afrika en Algerije achter het ‘haatincident’. Het land zal in ieder geval de Zuid-Afrikaanse ambassadeur op het matje roepen.

Volgens Clayson Monyela, chef van de Zuid-Afrikaanse diplomaten, is het ongehoord dat Israël ‘al wil komen zitten en observeren’, alvorens de aanvraag voor observeerder-status is goedgekeurd. ‘Dus het gaat niet om Zuid-Afrika of Algerije, het is een principekwestie’, aldus Monyela.

Middle East Eye meldt overigens dat Israël de observeerder-status in 2021 heeft gekregen, maar dat door die toekenning wel meteen een wig ontstond in het Afrikaanse blok van 55 landen. ‘Algerije leidt de diplomatieke inspanningen om die beslissing terug te draaien’, aldus Middle East Eye.

De Palestijnse Autoriteit heeft sinds 2013 een observeerder-status en is er op gebrand dat de Israëlische accreditatie wordt ingetrokken.

- Advertentie -