2.2 C
Amsterdam

Gevangen schrijver Ahmet Altan vreest ‘corona-bosbrand’ in Turkse cellen

Lees meer

Turkse politieke gevangenen zijn bang dat het coronavirus de cellen binnendringt en veel slachtoffers zal maken, aldus het Arabische medium the National.

Het Turkse parlement heeft eerder deze week besloten om vanwege de coronacrisis 90.000 gevangenen vrij te laten. Voor politieke gevangenen geldt deze amnestieregeling niet.

Dit betekent dat veel vermeende Gülen-sympathisanten, PKK-aanhangers, journalisten en Koerdische burgemeesters in de gevangenis moeten blijven zitten. Hetzelfde geldt voor prominenten als voormalig HDP-voorzitter Selahattin Demirtas, filantroop Osman Kavala en schrijver Ahmet Altan.

Die laatste waarschuwt nu: ‘Als het virus de gevangenis binnenkomt, dan zal het zich verspreiden als een bosbrand.’

Dit zegt Altan tegen the National, dat ook zijn familie sprak. Zij maken zich grote zorgen om Altans gezondheid, te meer omdat hij als 70-jarige in de risicogroep zit.

Een andere 70—jarige, drugsdealer Mehmet Yeter, was drie weken geleden de eerste Turkse gevangene die omkwam door corona. Nog tenminste twee andere gevangenen zijn inmiddels gestorven aan het longvirus.

Dat een corona-uitbraak voor massale sterfte zorgen in de gevangenissen, daarvoor waarschuwde de Turkse oppositiepoliticus Ömer Faruk Gergerlioglu (HDP) eerder in de Kanttekening.

‘De omstandigheden in Turkse gevangenissen zijn al verschrikkelijk, maar het moment kan bijna niet slechter gekozen zijn.’

Politiek commentator Yavuz Aydin schetst een eventuele uitbraak in de gevangenissen zelfs als een verkapt vonnis: het coronavirus kan in feite gelijkstaan aan ‘de doodstraf.’

Schrijver Ahmet Altan werd in 2016 voor het eerst opgepakt. Hij zou de coup van 15 juli dat jaar tegen Erdogan zou hebben ondersteund, maar dat achtte de rechter eind vorig jaar onbewezen. Hij kwam daarop vrij, maar na een week werd hij opnieuw opgepakt.

Altan was hoofdredacteur van de inmiddels opgeheven oppositiekrant Taraf. Over zijn tijd in de gevangenis schreef hij het boek Ik zal de wereld nooit meer zien.

- Advertentie -