17.1 C
Amsterdam

Ajax-keeper heeft ‘iedere uitwedstrijd te maken met racisme’

Lees meer

In een tijd waarin racisme op en rond de Nederlandse voetbalvelden in de schijnwerpers staat, doet Ajax-keeper André Onana in voetbalblad VI een boekje open over zijn ervaringen.

De 23-jarige keeper, die sinds 2015 bij Ajax onder de lat staat, zegt dat in uitwedstrijden ‘altijd wel iets racistisch’ naar hem wordt geschreeuwd. ‘Ik hoor die dingen al heel lang’, zegt hij in een interview.

Anderhalve week geleden scandeerden supporters van FC Den Bosch racistische geluiden richting Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira. Die wilde hierdoor niet meer spelen en de wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. Oranje-middenvelder Georginio Wijnaldum zei vlak daarna dat hij altijd van het veld zou lopen als hem dit zou overkomen. Onana zegt dat zelf niet te doen.

‘Door van het veld te lopen geef ik het extra aandacht. Dat wil ik niet.’ Onana vindt het statement van Wijnaldum weliswaar mooi, maar: ‘dan kan ik bijna elke wedstrijd wel van het veld lopen. Het is niet altijd makkelijk er mee om te gaan, maar als je van het veld loopt, krijgen die mensen in zekere zin toch hun zin. Dan laat je zien dat ze je raken. Ik laat me niet raken.’

- Advertentie -