18.3 C
Amsterdam

Aktes vrijgemaakte slaafgemaakten openbaar

Lees meer

In het archief voor stamboomonderzoek WieWasWie staan nu ook de aktes van 121 vrijgekochte slaafgemaakten van het eiland Sint Eustatius, bericht Afro Magazine

Dat de 121 namen in de database staan komt door het werk van de St. Eustatius African Burial Ground Alliance, een stichting die zich hard maakt voor het behoud van de graven van slaafgemaakten op Sint Eustatius. In samenwerking met het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis heeft de Alliance aktes van vrijgekochte slaafgemaakten van het Caribische eiland Sint Eustatius toegevoegd aan de genealogische database.

Het gaat hier om de zogenoemde manumissies uit de periode 1836-1862. Een manumissie is een akte waarin staat dat een slaafgemaakte in vrijheid is gesteld. Dat kan omdat de plantagehouder hiertoe heeft besloten, of dat de slaafgemaakte zichzelf heeft vrijgekocht. In 1863 schafte Nederland de slavernij af in de West, maar nogal wat slaafgemaakten wisten voor die tijd hun vrijheid te verwerven of te kopen.

Kenneth Cuvalay, voorzitter van de St. Eustatius African Burial Ground Alliance, vertelt Afro Magazine dat het gaat om een dataset van 121 namen. Cuvalay vindt het belangrijk dat wij hen niet vergeten. We moeten hun namen kennen ‘omdat de geschiedschrijving aan hen voorbij ging, om ze eer aan te doen, om ze in leven te houden.’

WieWasWie heeft genealogische informatie uit diverse Nederlandse archieven online gezet, onder andere van de burgerlijke stand, kerkelijke archieven en bevolkingsregisters.

Het indexeren van de manumissies is onderdeel van het project ‘Remember Statia: Tracing Our Origins’. De nazaten van de vrijgekochte slaafgemaakten uit Sint Eustatius die aan dit project hebben deelgenomen, komen van het eiland zelf, maar ook van Sint Maarten, Curaçao, Nederland en de Verenigde Staten.

- Advertentie -