14.3 C
Amsterdam

Algerije: journalist krijgt celstraf vanwege verslaan protesten

Lees meer

De Algerijnse journalist Khaled Drareni is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Drareni was een fervent verslaggever van de democratische protestbeweging in het land. Hij zou ‘de nationale eenheid in gevaar brengen’ en ‘oproepen tot ongewapende bijeenkomsten’.

De 40-jarige journalist is redacteur van de Algerijnse nieuwssite Casbah Tribune en correspondent voor de Franse omroep TV5 Monde. Ook werkt hij voor de internationale perswaakhond Reporters Without Borders. Hij zit sinds maart in de cel.

Drareni hield tijdens zijn proces vol dat hij onschuldig is en als onafhankelijk journalist alleen de mensen wil informeren. Volgens critici betekent de veroordeling van Drareni dat de tijden van voormalig dictator Abdelaziz Bouteflika, die vorig jaar opstapte na aanhoudende protesten en onder druk van het leger, nog steeds niet voorbij zijn.

De Algerijnse overheid treedt hard op tegen de democratische protestbeweging in het land. Zo zijn sinds de uitbraak van het coronavirus in maart demonstraties verboden in Algerije.

Veel Algerijnse activisten zitten vast omdat ze zwaaiden met de verboden Berbervlag, waar tien jaar celstraf op staat. Een minderheid van het land is Berbers. Net als sommige Berbers in Marokko, voelen veel Berbers in Algerije zich onderdrukt door een Arabische meerderheid.

Vorig jaar overleed de prominente mensenrechtenactivist Kamel Eddine Fekhar in de gevangenis na een hongerstaking. Ook hij kwam op voor de rechten van de Berbers.

- Advertentie -