10.1 C
Amsterdam

Algerije: repressie neemt toe in aanloop naar presidentsverkiezingen

Lees meer

Op 12 december worden in Algerije voor het eerst sinds 1991 democratische verkiezingen georganiseerd. In de aanloop daarheen doen het establishment en het leger er alles aan om dissidente geluiden in de kiem te smoren, aldus nieuwssite Al-Monitor.

Activist Abdelwahab Fersaoui van het Jongeren Actie Collectief (RAJ) werd op 10 oktober opgepakt. Hij hield voor de rechtbank van Sidi Mhamed een sit-in uit solidariteit met gewetensgevangenen in Algerije. Hij zit nu in de gevangenis.

‘We zijn het slachtoffer van een arrestatiecampagne, omdat we een organisatie zijn die heeft geïnvesteerd en veel heeft bijgedragen aan Hirak’, vertelt een anonieme RAJ-activist. De Algerijnse protestbeweging heet Hirak, net als de protestbeweging in de Rif in Marokko.

Fersaoui is niet het enige slachtoffer van de repressie in Algerije. De staat heeft tientallen activisten opgepakt en opgesloten. Alleen al in de hoofdstad Algiers worden nu ruim negentig gewetensgevangenen vastgehouden. In de andere delen van het land zitten 110 gevangenen vast.

In februari dit jaar begon de Hirak-beweging in Algerije met haar protesten. De aanleiding was dat Abdelaziz Bouteflika aankondigde voor een vijfde keer mee te doen aan de presidentsverkiezingen. De protestbeweging wil dat Algerije democratiseert. Dankzij de protesten besloot Bouteflika tijdelijk het veld te ruimen. Hij is opgevolgd door president Abdelkader Bensalah, die wordt gesteund door het leger.

Mensenrechtenadvocaten stellen dat het Algerijnse regime de rechtspraak misbruikt om kritische geluiden de kop in de drukken. ‘Sinds de oproep tot verkiezingen heeft het militaire opperbevel de repressie tegen politieke activisten, mensenrechtenactivisten, NGO’s, studenten en onafhankelijke partijen verhoogd’, aldus Rachid Tiemcani, hoogleraar Internationale Politiek en Regionale Veiligheid aan de Universiteit van Algiers.

Zo zitten veel gedetineerden vast omdat ze zwaaiden met de verboden Berbervlag. Hierop staat in Algerije een gevangenisstraf van tien jaar. Een minderheid van het land is Berbers. Net als sommige Berbers in Marokko, voelden veel Berbers in Algerije zich onderdrukt door een Arabische meerderheid.

- Advertentie -