De zwarte Algerijnse kunstenares Baraka Merzaia heeft felle kritiek op racisme in haar land. Dit zegt de populaire influencer op haar Instagram-account. Ze krijgt veel steun voor haar hartenkreet.
‘Er is een fenomeen dat steeds meer groeit in Algier: racisme’, vertelt ze. Een incident staat haar nog heel goed bij. Toen ze naar Algiers kwam en de tram pakte, zei de conducteur toen hij de kaartjes controleerde tegen haar: ‘Jullie, zwarte mensen, kwamen naar Algerije om jezelf op alle niveaus te verbeteren.’ Niemand in de tram zei er iets van, of liet merken deze opmerkingen racistisch en verkeerd te vinden. ‘Zelfs als ik geen Algerijn was, praat je zo tegen buitenlanders?’, vraagt Merzaia zich retorisch af.
Ze krijgt dagelijks veel met discriminatie te maken. Arabische Algerijnen noemen haar kahloucha (zwart), camara (een algemene voornaam, die wordt gegeven aan mensen uit Afrika ten zuiden van de Sahara) en sadaka (bedelaar). Het zijn jonge mensen die haar beledigen, maar ook oudere mensen. Het zijn mannen, maar ook vrouwen. Het zijn laagopgeleide mensen, maar ook mensen die wel gestudeerd hebben, zegt ze.
De Instagram-post van Merzaia roept veel emotie op. ‘We zijn blij met je, Baraka’, reageert iemand. Een ander schrijft dat Algerije strengere wetten moet krijgen, om discriminatie tegen te gaan.
In februari dit jaar haalde Baraka Merzaia de Algerijnse kranten nadat Senegal tijdens de finale van de African National Championship Algerije versloeg. Veel Algerijnse supporters wilden haar toen feliciteren, omdat ze dachten dat ze uit Senegal kwam. Maar Merzaia is Algerijns.