11.8 C
Amsterdam

Alkmaar en Almelo sluiten aan in groeiende rij Zwarte Piet-loze steden

Lees meer

Voor het eerst sinds corona durven veel steden te hopen op een traditionele Sinterklaasintocht. In een groot aantal plaatsen zal dit inmiddels zonder Zwarte Piet zijn.

De intocht gaat op 13 november door in Alkmaar – maar zonder Zwarte Piet, meldt NH Nieuws. ‘Met pijn in ons hart hebben we besloten afscheid te nemen van de traditionele pieten en voor een nieuwe stijl te gaan’, zegt de Stichting Intocht Sinterklaas. Hoe de pieten er dit jaar precies uit gaan zien, wordt in de komende weken bekend.

Ook in Almelo is Zwarte Piet verleden tijd, meldt Tubantia. ‘Het is niet mijn keuze, maar via de democratische weg in onze organisatie is gekozen voor de roetveegpiet’, zegt Martin Kroeskop van de werkgroep sinterklaasintocht van Almelo Events. In plaats daarvan zullen er roetveegpieten ten tonele verschijnen.

Ook in Enschede zal de roetveegpiet zijn opwachting maken. ‘Maar het wordt waarschijnlijk een combi (met Zwarte Pieten, red.), ook daar zijn we nog niet uit’, zegt de stichting Sint Nicolaas Comité Enschede.

Steeds meer steden zwaaien Zwarte Piet definitief uit. Vorige week werd hij in Den Helder afgeschaft. En twee weken geleden werd bekend dat in de Brabantse steden Roosendaal en Schijndel hetzelfde is gebeurd. Deze zomer gaf Dordrecht al aan dat Zwarte Piet wordt afgezworen.

Vorig jaar al volgden grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Groningen en Haarlem het voorbeeld van Amsterdam, dat als eerste stad Zwarte Piet in de ban deed. Ook middelgrote steden als Amersfoort, Alphen aan de Rijn, Zaanstad en Weesp namen in 2020 afscheid van Zwarte Piet.

Veel steden worstelen nog hoe de Sinterklaasintocht er zal uitzien qua coronamaatregelen. Roosendaal heeft als eerste de knoop doorgehakt om met speciale polsbandjes te werken voor mensen met een coronapas.

- Advertentie -