13.1 C
Amsterdam

Alkmaar: Pegida sluit zich aan bij voorgenomen pro-Zwarte Piet-protest

Lees meer

Een Alkmaarse pro-pietenactiegroep wil op 13 november demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht tegen het feit dat die vanaf dit jaar zonder Zwarte Pieten zal plaatsvinden. De extreemrechtse en anti-islamitische beweging Pegida wil zich ook bij de demonstratie aansluiten.

De demonstratie is het initiatief van Thomas van Elst, die goede contacten heeft met Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Pegida zegt niet uit te zijn op rellen.

Van Elst, eerder actief voor ‘Alkmaar Handhaaft Zwarte Piet’, heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente. Hij wil dat er gedemonstreerd kan worden bij de Grote Kerk, waar in 2019 nog werd gedemonstreerd door aanhangers van Kick Out Zwarte Piet.

Van Elst wil ook dat demonstranten zich verkleden als Zwarte Piet. ‘Ik verwacht dat dat niet wordt goedgekeurd. Maar stel dat het wel kan, dan kunnen ouders met kinderen die Zwarte Piet leuker vinden gewoon gezellig bij ons komen staan.’

Lida Mathot, voorzitter van het Sinterklaascomité Alkmaar, is niet blij met de voorgenomen demonstratie van de pro-pieten. Tegen NH Nieuws zegt ze dat ze hoopt dat deze demonstratie niet door zal gaan. ‘Nu is er weer wat te zeuren. Ik word daar een beetje moe van en hoop dat al die volwassen mensen nou eens blij zijn dat we een kinderfeestje organiseren’, zegt ze tegen de krant.

Hoewel Thomas van Elst samenwerkt met Pegida, zegt hij tegen racisme te zijn. ‘Racisme in Nederland is iets dat altijd moet worden aangepakt. Dat mensen zich gediscrimineerd voelen snap ik. Dat dat betekent dat er bepaalde veranderingen plaatsvinden bij onderwerpen als Zwarte Piet snap ik ook nog. Het gaat mij puur om de manier waarop die verandering de afgelopen jaren is afgedwongen’, zegt hij tegen NH Nieuws.

Aan de krant bekent Van Elst dat hij de demonstratie eigenlijk breder wil trekken. ‘We willen het liefst niet alleen demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet, maar ook tegen bijvoorbeeld het coronabeleid.’

Pegida veroorzaakte de afgelopen jaren regelmatig reuring met protestacties voor moskeeën. Leider Edwin Wagensveld werd meerdere keren gearresteerd, onder meer omdat hij een varkensmuts droeg. Afgelopen maart demonstreerde hij nog tegen de beëdiging van het islamitische GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht.

Pegida is in 2014 in de Saksische hoofdstad Dresden ontstaan. In mei dit jaar classificeerde de veiligheidsdienst van Saksen Pegida als ongrondwettelijke beweging met ‘bewezen extremistische tendensen’. De beweging is ‘een scharnierpunt tussen extremisten en niet-extremisten’ en kan in potentie ‘de vrije democratische samenleving op den duur bedreigen’.

- Advertentie -