20.4 C
Amsterdam

Almeloos raadslid waarschuwt: ‘Grijze Wolven zijn onder ons’

Lees meer

Het Almelose raadslid Robin Gelici waarschuwt voor de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse groepering. ‘Ze zijn onder ons’, zegt hij in het Twentse dagblad Tubantia.

De Armeens-Nederlandse Gelici, die onlangs zijn CDA-lidmaatschap opzegde, wilde weten of er ‘verdachte ontwikkelingen’ zijn bij Turkse verenigingen of stichtingen. Maar het gemeentebestuur antwoordt ‘geen signalen’ te hebben dat Turkse organisaties in Almelo contacten hebben met de Grijze Wolven en dat niet de gemeente maar de AIVD ‘verdachte’ situaties moet monitoren.

Gelici is het daar niet mee eens. In september openende een gebouw van de Turkse Nederlandse Federatie (TNF) in Almelo zijn deuren. De TNF is gelieerd aan de Turkse partij MHP, die gelieerd is aan de Grijze Wolven. Gelici wijst erop dat landelijk TNF-voorzitter Murat Gedik aanwezig was. ‘Hij wordt gezien als de hoogste man van de Grijze Wolven in Nederland.’

Gedik was enkele jaren terug ook aanwezig bij de Turkse demonstratie tegen het Armeense Genocide-monument in Almelo bij de Armeense kerk. Hij en anderen maakte toen een handgebaar dat verwijst naar een wolf, aldus Gelici. ‘De Grijze Wolven zijn onder ons.’

De Turks Nationale Federatie ontvangt geen subsidie van de gemeente Almelo. Op dit moment loopt er, na aanleiding van een motie in de Tweede Kamer, een onderzoek naar de vraag of de Grijze Wolven verboden kunnen worden.

- Advertentie -