20.5 C
Amsterdam

Almelose moskee toegevoegd aan het Grootste Museum van Nederland

Lees meer

De Yunus Emre Moskee aan de Bellevisastraat in Almelo krijgt de status van museum. De in 1974 gebouwde moskee geldt als de een van de eerste moskeeën in Nederland.

De moskee is toegevoegd aan het ‘Grootste Museum van Nederland’. Dit museum bestaat uit een groep van ruim twintig kerken, moskeeën en synagogen die gezamenlijk beheerd worden.

De Yunus Emre Moskee is de eerste moskee in Nederland met een minaret en een koepel. De moskee was een initiatief van de Turkse gastarbeiders in Almelo.

De Yunus Emre Moskee is niet de eerste moskee in Nederland, zoals weleens ten onrechte wordt gemeld. De Mobarak Moskee in Den Haag, in 1955 in gebruik genomen, is bijna twintig jaar ouder. Deze moskee was van de Ahmadiyya Moslims Gemeenschap, die door veel andere moslims niet wordt beschouwd als onderdeel van de islam. Daarom is volgens hen niet deze moskee, maar de Yunus Emre Moskee in Almelo de eerste moskee in Nederland.

Vier dagen in de week staat de Yunus Emre Moskee als museum straks open voor het publiek. Bezoekers moeten hierop echter nog even wachten, want eerst moet de nieuwe moskee voor de Turkse gemeenschap in Almelo klaar zijn.

- Advertentie -