21.4 C
Amsterdam

Amerika bekritiseert veroordeling Marokkaanse journalist Omar Radi

Lees meer

De Verenigde Staten hebben kritiek op Marokko, omdat een Marokkaanse rechter journalist Omar Radi tot zes jaar gevangenisstraf heeft veroordeeld.

‘Wij maken ons zorgen over de waarborgen voor een eerlijk proces in de zaak van journalist Omar Radi, die op 19 juli tot zes jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Wij volgen de zaak op de voet en hebben onze bezorgdheid geuit bij Marokkaanse functionarissen’, twittert een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Radi zit al een jaar vast. Vorig jaar zomer arresteerden de Marokkaanse autoriteiten journalist Omar Radi op verdenking van spionage. In 2019 werd de journalist bovendien opgepakt vanwege ‘minachting van de wet’, via een kritische tweet over een strafproces van enkele Rif-activisten dat toen werd gevoerd. Toen besloten honderden mensen de straat op te gaan om te protesteren.

Vorige week had Amerikae ook stevige kritiek op Marokko, vanwege de veroordeling van de dissidente journalist Soulaiman Raissouni tot vijf jaar gevangenisstraf. Volgens Marokko heeft de veroordeling van Raissouni niets te maken met zijn werk als journalist, maar is hij veroordeeld voor de aanranding van een homoseksuele man, een verhaal dat door critici niet geloofd wordt.

- Advertentie -