13.9 C
Amsterdam

Marokko veroordeelt dissidente journalist tot vijf jaar cel

Lees meer

De Marokkaanse journalist Soulaiman Raissouni (49) is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens ‘aanranding’. Raissouni was hoofdredacteur van de inmiddels ter ziele gegane krant Akhbar al Yaoum, die de Marokkaanse regering regelmatig bekritiseerde.

Volgens Marokko heeft de veroordeling van Raissouni niets te maken met zijn werk als journalist. Hij is veroordeeld voor de aanranding van een homoseksuele man, iets wat de journalist stellig ontkent.

Maar persvrijheidsorganisaties schaarden zich achter Raissouni. Marokko pakt wel vaker kritische journalisten keihard aan, officieel niet op grond van hun journalistieke werk.

Zo werd in 2019 Raissouni’s nichtje opgepakt voor ‘buitenechtelijke seks’ en abortus. Journalist Omar Radi hangt tien jaar celstraf boven het hoofd voor ‘spionage en verkrachting’. Ook is journalist Maati Monjib begin 2021 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘witwassing’.

Raissouni was al weken in hongerstaking uit protest tegen zijn gevangenschap. Het ging de laatste tijd zo slecht met hem, dat hij zijn eigen proces niet kon bijwonen. Eind juni werd hij twee keer opgenomen in het ziekenhuis nadat hij zijn bewustzijn had verloren, aldus zijn advocaten. Volgens zijn familie was hij ‘bijna dood’.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft stevige kritiek op Raissouni’s veroordeling. Volgens de Verenigde Staten heeft Raissouni geen eerlijk proces gekregen en staat de persvrijheid in het koninkrijk steeds meer onder druk. Ook maken de VS zich hard voor andere journalisten in gevangenschap in Marokko, waaronder Omar Radi, die net als Raissouni in hongerstaking is gegaan.

- Advertentie -