17.3 C
Amsterdam

Marokko: gevangen journalist Raissouni ‘bijna dood’, aldus familie

Lees meer

Het gaat heel slecht met de Marokkaanse journalist Soulaiman Raissouni, die nu ruim zeventig dagen in hongerstaking is uit protest tegen zijn gevangenschap. Volgens zijn familie is hij nu ‘bijna dood’.

Raissouni was hoofdredacteur van de inmiddels ter ziele gegane krant Akhbar al Yaoum, die de Marokkaanse regering regelmatig bekritiseerde. Raissouni zit vast voor aanranding van een homoseksuele man, iets wat de journalist stellig ontkent. Hij zit in preventieve hechtenis. Zijn zaak loopt nog.

Volgens critici maakt de zaak tegen Raissouni deel uit van een officiële lastercampagne van de Marokkaanse overheid tegen kritische journalisten en activisten. Marokko beweert dat de rechterlijke macht onafhankelijk is.

Marokko pakt kritische journalisten keihard aan, officieel niet op grond van hun journalistieke werk. Zo werd in 2019 Raissouni’s nichtje opgepakt voor ‘buitenechtelijke seks’ en abortus. Journalist Omar Radi hangt tien jaar celstraf boven het hoofd voor ‘spionage en verkrachting’. Ook is journalist Maati Monjib begin 2021 tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘witwassing’.

Afgelopen weekend werd de 49-jarige Raissouni twee keer opgenomen in het ziekenhuis nadat hij zijn bewustzijn had verloren, aldus zijn advocaten.

Aan het Franse persbureau AFP verteldt Raissouni’s vrouw dat de journalist er nu heel slecht aan toe is. ‘Hij was erg moe. Hij is bijna dood.’ Raissouni protesteert met zijn hongerstaking tegen zijn veroordeling. Hij eist te worden vrijgelaten, maar Marokko wil hier niet aan.

Vanwege zijn gezondheid was Raissouni gisteren niet aanwezig bij zijn eigen nog lopende rechtszaak in Cassablanca. De rechter beschouwde zijn afwezigheid als een ‘weigering’ en stuurde hem een ‘waarschuwing’.

Vorige week schreef Raissouni in een verklaring nog dat hij klaar was voor het proces, ‘of het nu voor een rechtbank is of voor de rechtbank van God’.

- Advertentie -