11.2 C
Amsterdam

Amerika beschuldigt China van ‘genocide’ tegen Oeigoeren

Lees meer

Volgens de Verenigde Staten maakt China zich schuldig aan genocide. Het is de zwaarste aanklacht van een regering tegen het optreden van China tegen de Oeigoerse moslims tot nu toe, aldus the New York Times.

‘Ik geloof dat deze genocide aan de gang is en dat we getuige zijn van de systematische poging van de Chinese partijstaat om de Oeigoeren te vernietigen’, aldus minister van Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat Chinese functionarissen ‘betrokken waren bij de gedwongen assimilatie en de uiteindelijke uitwissing van een kwetsbare etnische en religieuze minderheidsgroepering’.

Volgens de Verenigde Naties worden tenminste een miljoen Oeigoeren en andere moslims in heropvoedingskampen gehersenspoeld met communistische propaganda en gedwongen om varkensvlees te eten. Ook sloopt China moskeeën, verbiedt het baarden en probeert het via gedwongen sterilisaties en abortussen de Oeigoerse bevolking te beperken.

Pompeo raakte overtuigd van het feit dat wat China in Xinjiang aan het doen is genocide is, maar vond president Donald Trump en economische adviseurs tegenover zich. Die laatsten waren bang voor de negatieve economische gevolgen van een genocidebeschuldiging door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Chinese regering heeft eerdere beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in Xinjiang van de hand gewezen. Tijdens een persconferentie in Peking vorige week veroordeelden ambtenaren Amerikaanse politici voor het uiten van dergelijke beschuldigingen.

Morgen neemt het kabinet van Trump ontslag, ook minister Pompeo. Joe Biden, die Donald Trump zal opvolgen als president, is ook uiterst kritisch over het beleid van China ten aanzien van de Oeigoeren. Een woordvoerder van Biden had tijdens de verkiezingscampagne al gezegd dat wat er in Xinjiang gebeurt als genocide kan worden bestempeld.

- Advertentie -