20.4 C
Amsterdam

Amerika: ‘IS wordt sterker’

Lees meer

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wint IS weer aan kracht: ‘Er zijn plekken waar IS vandaag machtiger is dan drie, vier jaar geleden’.

Toch wil Pompeo het gevaar van de zelfbenoemde Islamitische Staat ook weer niet overdrijven. ‘Wat we altijd hebben gezegd is dat het kalifaat is verdwenen en dat er altijd het gevaar bestaat dat er een heropleving komt, maar niet alleen door ISIS’, zei de minister tijdens een uitzending van CBS This Morning.

President Donald Trump verklaarde enkele maanden geleden nog dat IS volledig was verslagen. Een recent rapport van het Pentagon trekt echter andere conclusies. Hoewel het kalifaat inderdaad niet meer bestaat, heeft ISIS zich geconsolideerd in Irak en is het in staat om in dat land aanvallen te organiseren. Daarnaast is ISIS in Syrië weer sterker aan het worden.

Pompeo maakt zich minder zorgen dan het Pentagon en benadrukt dat IS, nu het kalifaat niet meer bestaat, niet in staat is om grote operaties te organiseren.

De contraterrorisme-coördinator van de VS, Nathan Sales, is echter bezorgd over de groeiende invloed van IS in andere delen van de wereld. ‘In Afrika zijn ISIS-gelieerde groepen in opkomst. IS-vestigingen en -netwerken overspannen nu het Afrikaanse continent van oost naar west en van noord naar zuid’, vertelt hij.

‘Ze hebben de dodelijkheid van hun aanvallen verhoogd, ze hebben zich uitgebreid naar nieuwe gebieden en ze hebben zich herhaaldelijk op Amerikaanse doelwitten gericht. In Zuid-Azië zijn IS-netwerken en IS-geïnspireerde terroristen steeds actiever.’

Ook noemt Sales IS in Afghanistan, ‘één van de dodelijkste IS-filialen ter wereld’. Deze IS-afdeling is verantwoordelijk voor tientallen aanvallen, waarbij bijna 800 doden zijn gevallen en meer dan 1400 gewonden.

- Advertentie -