18 C
Amsterdam

Amerika zet Chinese techbedrijven op zwarte lijst om onderdrukking Oeigoeren

Lees meer

De Verenigde Staten zetten 28 technologiebedrijven uit China op de zwarte lijst.

Het Amerikaanse ministerie van Handel beweert dat deze Chinese bedrijven hun technieken, zoals stem- en gezichtsherkenning, in dienst stellen van de Chinese overheid. Deze bedrijven zouden China daarmee in staat stellen om de islamitische Oeigoeren te bespioneren en te onderdrukken.

Door de maatregel mogen Amerikaanse bedrijven nu geen technologie meer verkopen aan deze Chinese techbedrijven. Dat betekent een flinke aderlating voor deze Chinese techbedrijven, die vaak afhankelijk zijn van bijvoorbeeld Amerikaanse Intel-chips.

Op de lijst staan bijvoorbeeld Hikvision en Dahu, beide gespecialiseerd in surveillancetechnologie. In een statement zegt Hikvision het oneens te zijn met het Amerikaanse besluit en de mensenrechten te respecteren.

Andere bedrijven op de lijst zijn Sense Time, Magvii en iFlytek. De eerste twee bedrijven hebben gezichtsherkenningstechnologie ontwikkeld, iFlytek heeft stemherkenning en vertaling als specialisaties.

De Verenigde Staten zegt de 28 technologiebedrijven ervan te verdenken betrokken te zijn bij het Chinese repressieve beleid tegenover de Oeigoeren en andere islamitische minderheden in het westen van China.

De maatregel door de Amerikaanse overheid lijkt bovendien te passen in de handelsoorlog tussen Amerika en China, waarbij beide landen elkaar middels sancties proberen te treffen. Deze handelsoorlog duurt inmiddels meer dan een jaar. Dat Amerika nu ook de geavanceerde en zeer winstgevende Chinese techsector aanpakt, is een extra harde klap voor China.

Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de Amerikaanse boycot. Niet alleen zouden de Verenigde Staten zich bemoeien met interne aangelegenheden van China, maar bovendien zouden de beschuldigingen ongegrond zijn.

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in ‘heropvoedingskampen’ in de westelijke regio Xinjiang, dat door de Oeigoeren Oost-Turkestan wordt genoemd. China beschuldigt de islamitische Oeigoeren van terrorisme en seperatisme.

In deze kampen worden de Oeigoeren onderworpen aan een streng regime. Voormalige gevangenen hebben verteld dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam –, ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen.

- Advertentie -