23.5 C
Amsterdam

Amerikaanse moslims vrezen nieuwe islamofobiegolf

Lees meer

Leiders van islamitische, Arabische en Palestijnse groeperingen in de Verenigde Staten vertellen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat ze vrezen voor een nieuwe islamofobiegolf.

Net als de aanslagen van 11 september 2001 hebben moslims in de Verenigde Staten te maken met pesterijen, vandalisme en dreigtelefoontjes. De Palestijns-Amerikaanse moslimactiviste en feministe Linda Sarsour vertelt CNN dat ze vreest voor haar familie op de Westelijke Jordaanoever, maar nog meer voor de veiligheid van moslims in de VS. Ze vindt het pijnlijk als moslims elkaar nu weer adviseren om niet alleen op pad te gaan. ‘We ervaren veel angst en een gebrek aan veiligheid.’

Op 14 oktober vermoordde een 71-jarige huisbaas het zesjarige jongetje Wadea Al-Fayoume. De politie van Chicago denkt dat de verdachte hem en zijn moeder, die de aanval wel overleefde, had uitgekozen vanwege hun islamitische geloof en als reactie op de oorlog in Gaza.

Er hebben zich ook andere, niet-dodelijke islamofobe incidenten voorgedaan. Zo is de politie van New York op zoek naar een 19-jarige verdachte die vanuit het niets een man met een tulband begon te slaan. Mogelijk gaat het hier om een islamofoob haatmisdrijf. De verdachte probeerde zijn tulband van zijn hoofd te slaan.

In de plaats Dearborn in Michigan, waar 42 procent van de bevolking een Arabische achtergrond heeft, arresteerde de politie een man die online dreigde met geweld tegen Palestijnse inwoners.

Aber Kawas, lid van de American Campaign for Palestinian Right, zei tegen CNN dat Palestijnse en islamitische Amerikanen het gevoel hebben dat islamofobie weer net zo erg is als in de periode vlak na 9/11 en de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

Linda Sarsour vindt dat de Amerikaanse overheid verantwoordelijkheid moet nemen: ‘Je hebt leiderschap van beide partijen (Democraten en Republikeinen) nodig om op te staan en te zeggen dat het voor ons hier in de Verenigde Staten onacceptabel is om ons in te laten met enige vorm van anti-moslimse, anti-Palestijnse en anti-Arabische gevoelens. Wij staan verenigd.’

- Advertentie -