21.2 C
Amsterdam

Islamofobie in VS: man vermoordt zesjarig jongetje vanwege oorlog tussen Israël en Hamas

Lees meer

Een 71-jarige man heeft de zesjarige Wadea Al-Fayoume vermoord en zijn moeder verwond, omdat ze moslims zijn. Het haatmisdrijf vond plaats in de Amerikaanse stad Chicago.

Het jongetje werd in het ziekenhuis doodverklaard. Uit de autopsie bleek dat hij tientallen keren was gestoken met een mes. Zijn moeder had meerdere steekwonden, maar is buiten levensgevaar.

Volgens de politie heeft de verdachte, hun huisbuis Joseph Czuba, de slachtoffers uitgekozen vanwege hun islamitische geloof en als reactie op de oorlog tussen Israël en Hamas. Czuba wordt nu beschuldigd van moord met voorbedachten rade en het plegen van een haatmisdrijf. Illinois, de staat waarin Chicago ligt, heeft in 2011 de doodstraf afgeschaft.

Volgens The National News nemen islamofobe en anti-Arabische sentimenten in de Verenigde Staten nu toe, vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Zo kreeg het Palestijns-Amerikaanse Gemeenschapscentrum in Clifton (PACC), New Jersey, afgelopen week tien haattelefoontjes, alsmede vele haatmailtjes en haatberichten op social media. Rania Mustada, uitvoerend directeur van PACC: ‘We zijn bang en we vrezen voor ons volk in Gaza en op de Westbank, en we vrezen ook voor onze gemeenschap hier. We zien voorbeelden dat mensen het zwijgen wordt opgelegd of verbaal worden aangevallen en dat is niet goed.’

Vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas patrouilleerde de politie in grote Amerikaanse steden, zoals New York City, Washington D.C., Los Angeles en Chicago, bij moskeeën en synagogen, om zo haatmisdrijven te voorkomen.

De sfeer in de Verenigde Staten is vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas erg gepolariseerd en islamofobie en anti-Palestijnse retoriek nemen toe. Afgelopen vrijdag heeft de Council on American-Islamic Relations (CAIR), de grootste islamitische burgerrechtenorganisatie in de VS, daarom een speciale richtlijn uitgereikt aan islamitische studenten, waarmee ze zich in het debat kunnen bewapenen. Het gaat onder andere om hulpmiddelen om zichzelf tegen doxxing (het openbaar maken van je adresgegevens op social media door anderen) te beschermen. CAIR roept studenten op om pesterijen te melden, evenals onderwijsinstellingen die hen in hun vrijheid van meningsuiting beperken.

- Advertentie -