13.2 C
Amsterdam

‘Amerikaanse parlement gaat Armeense Genocide erkennen’

Lees meer

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat zeer binnenkort over een motie stemmen die de massamoord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog als een genocide aanmerkt. Dit meldt Yahoo News.

Volgende week zal de zogeheten ‘Regelcommissie’ binnen het Huis zich buigen over de vraag of zij een resolutie over erkenning van de Armeense Genocide zal voorleggen aan het gehele Huis van Afvaardigen. De Regelcommissie is een speciale commissie die de bevoegdheid heeft om resoluties uit andere commissies aan per direct aan het Huis van Afgevaardigden voor te leggen.

Een dergelijke resolutie over de Armeense Genocide was in 2007 aangenomen in de Huis-commissie Buitenlandse Betrekkingen. Maar het Huis van Afgevaardigden heeft tot dusver niet aangedurfd om hierover te stemmen. Turkije werd gezien als een belangrijke NAVO-bondgenoot en de Verenigde Staten zijn bang hun positie in het Midden-Oosten te schaden.

Het besluit van de Regelcommissie is aangekondigd door haar voorzitter Jim McGovern, die ook Democratische afgevaardigde van Massachusetts is. Hij is trots dat de Regelcommissie deze resolutie zal behandelen, vertelt hij aan Yahoo News. Zijn district Worchester kent de oudste Armeense diaspora-gemeenschap van de Verenigde Staten.

‘De genocide niet erkennen is een smet op onze mensenrechtenreputatie en zendt precies de verkeerde boodschap uit aan mensenrechtenschenders over de hele wereld.’

De timing is opvallend, want de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Turkije zijn nogal gespannen sinds de Turkse operatie in Noord-Syrië. Maar het besluit van de Regelcommissie om erkenning van de Armeense Resolutie voor te leggen aan het Huis van Afgevaardigden lijkt precies bedoeld om Turkije tegengas te geven.

‘Het is tijd om Turkije verantwoordelijk te gaan houden voor haar daden’, zo reageert het Democratische parlementslid Don Beyer uit Virginia.

Als de Regelcommissie het voorstel voor erkenning van de Armeense Genocide heeft voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden, dan zou het Huis vanaf volgende week al hierover kunnen stemmen. Yahoo News denkt dat de resolutie grote kans maakt om te worden aangenomen. Democraten en Republikeinen lijken redelijk eensgezind in deze kwestie.

Afgelopen week sprak ook Ted Cruz, een van de invloedrijkste Amerikaanse senatoren, zich uit voor erkenning van de ‘vreselijke genocide die het Armeense volk heeft ondergaan’. Een concreet voorstel om aan de Senaat voor te leggen heeft hij echter nog niet.

Tussen 1914 en 1918 werden ongeveer anderhalf miljoen Armeniërs vermoord door de Ottomaanse autoriteiten. Het overgrote deel van de historici spreekt over een genocide. Turkije beweert dat het dodental veel lager lag en dat er geen vooropgezet plan was om de Armeniërs uit te moorden.

Als het Amerikaanse parlement de Armeense Genocide erkent, dan is dit pijnlijk voor Donald Trump. Die wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan graag te vriend houden. Maar deze handeling vanuit het Huis van Afgevaardigden is niet de enige actie van Congresleden die Trump in verlegenheid brengt.

Hier komt namelijk nog bij dat Republikeinse en Democratische senatoren de president hebben gevraagd de Syrisch-Koerdische commandant Ferhat Abdi Sahin uit te nodigen om over de situatie in Syrië te praten. Turkije is verbolgen over deze actie. Erdogan heeft alvast om uitlevering van Sahin gevraagd.

Sahin is opperbevelhebber van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Turkije beschouwt de SDF als zijtak van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die in Turkije, de EU en Amerika op de terroristenlijst staat.

Sahin was een topfiguur binnen de PKK voordat hij zich aansloot bij de SDF. Hij wordt gezocht door Interpol vanwege terreuraanvallen op Turkse veiligheidstroepen, aldus Erdogan in een interview op de nationale televisiezender TRT. Hij is bang dat de Amerikanen Sahin als een legitieme politieke figuur zien.

- Advertentie -