1 C
Amsterdam

Amerikaanse regering wil islamofobie bestrijden met nationale campagne

Lees meer

De Amerikaanse regering heeft een plan gelanceerd om islamofobie en haat tegen Arabieren tegen te gaan. Dit bericht persagentschap AP.

Het is de eerste nationale campagne in de Verenigde Staten die zich specifiek richt op het bestrijden van discriminatie en geweld tegen moslims en Arabische Amerikanen. Het voorstel van 12 december volgt een soortgelijk nationaal plan om antisemitisme te bestrijden, dat president Joe Biden in mei 2023 presenteerde, toen de zorgen over toenemende haat en discriminatie tegen Joodse Amerikanen groeiden.

De aanleiding voor dit plan is de groeiende haat en de toename van aanvallen op de islamitische en Arabische gemeenschappen, met als dieptepunt de moord op de 6-jarige Wadee Alfayoumi in oktober 2023.

Het plan heeft als doel om geweld, discriminatie en haat tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat moslims en Arabische Amerikanen dezelfde rechten en kansen krijgen als anderen. Er zijn meer dan 100 acties aangekondigd door de federale overheid, die zal samenwerken met maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere overheden.

De campagne richt zich op vier belangrijke doelen. Allereerst wil de regering meer bewustzijn creëren over de haat die moslims en Arabieren ervaren. Er wordt aandacht besteed aan hun bijdrage aan de Amerikaanse samenleving. Vooroordelen en stereotypes worden aangepakt door middel van educatie en betere voorlichting. Daarnaast wordt gewerkt aan meer veiligheid voor deze gemeenschappen. Denk hierbij aan extra beveiliging voor gebouwen, betere bescherming tegen online bedreigingen en maatregelen om het vertrouwen tussen de overheid en de gemeenschappen te verbeteren. Ook wil de regering discriminatie tegengaan en religieuze vrijheid beschermen. Dit betekent bijvoorbeeld dat er duidelijke regels komen om discriminatie in scholen, op het werk of bij de zorg aan te pakken en dat er meer rekening wordt gehouden met islamitische gebruiken. Tot slot heeft de campagne als oogmerk de samenwerking tussen verschillende gemeenschappen te versterken. Het Witte Huis benadrukt dat haat tegen één groep een probleem is voor iedereen, en dat solidariteit en samenwerking essentieel zijn om dit aan te pakken.

Er is ook kritiek op het plan. Volgens Jonathan S. Tobin, hoofdredacteur van de Jewish News Syndicate, is de campagne tegen islamofobie misleidend. Het valt wel mee met islamofobie, terwijl het echte probleem van antisemitisme wordt verdoezeld, stelt hij. Tobin vreest voor censuur, want kritiek op antisemitisme in islamitische en Arabische gemeenschappen kan nu ook worden gelabeld als islamofobie, wat de vrijheid van meningsuiting bedreigt.

‘Amerika is nog niet zoals Nederland of andere delen van Europa, waar iedereen, zelfs overheidsfunctionarissen, die erop wijzen dat Jodenhaat een gangbare opvatting is in de Arabische en moslimwereld, vervolgd kan worden voor het plegen van een haatmisdaad. Maar dat is het uiteindelijke doel van de discussie over islamofobie.’

- Advertentie -