6.1 C
Amsterdam

Amnesty: Griekenland schiet met scherp op migranten

Lees meer

Griekse troepen hebben bij de grens met Turkije met scherp geschoten op mensen die de grens wilden oversteken. Hierbij zijn tenminste twee mannen gedood en één vrouw vermist geraakt. Dit stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

Nadat Turkije 27 februari zijn eigen grenzen openzette, trokken duizenden migranten richting de Griekse grens. Griekenland probeerde deze mensen tegen te houden en zette hierbij traangas, waterkannonnen, rubberen kogels en munitie in.

Amnesty International kan de dood bevestigen van een Pakistaanse en een Syrische man, op 2 en 4 maart. Een derde persoon, een vrouw uit Syrië, wordt nog vermist. Ze werd vermoedelijk gedood nadat zij en haar man werden gescheiden van hun zes kinderen tijdens een poging om de Meric-rivier over te steken naar Griekenland.

Naast deze drie doden registreert Amnesty tenminste 164 gewonden onder de migranten.

Griekse grenswachten slaan mensen met knuppels, houden hen soms dagen vast in het grensgebied en sturen hen dan terug naar Turkije, aldus het rapport. Asielzoekers en migranten hebben Amnesty verteld dat grenstroepen ook hun geld – soms gaat het om duizenden euro’s – in beslag hebben genomen.

Ook over Turkije is het rapport kritisch. Turkije stimuleerde mensen om naar Griekenland te gaan en bracht hen soms met bussen naar de grens, stelt Amnesty.

Voor de grens met Griekenland zouden ook nauwelijks voorzieningen zijn. NGO’s zorgden voor chemische toiletten en deelden hygiënekits uit, maar hier waren er volgens Amnesty te weinig van. Turkije zou niet hebben toegestaan dat NGO’s douches konden installeren.

Ook werden journalisten ter plaatse geïntimideerd door de autoriteiten en zijn dertien journalisten – Turken en buitenlanders – vastgehouden omdat Turkije het grensgebied als  ‘militaire zone’ had bestempeld. Tegelijkertijd konden Turkse journalisten van staatsmedia en regeringsgezinde media ongestoord hun reportages maken, zegt Amnesty.

De mensenrechtenorganisatie roept Griekenland op om het recht op asiel weer in te voeren. Ook vraagt het de EU om druk te zetten op Griekenland. Amnesty vindt daarnaast dat Turkije zich in het vervolg moet onthouden van ‘het nemen van eenzijdige acties die waarschijnlijk eerder resulteren in meer schade dan bescherming voor mensen die veiligheid zoeken’.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het aantal migranten dat probeert de grens met Griekenland over te steken drastisch gedaald. Wel maken Amnesty en andere mensenrechtenorganisaties zich ongerust dat het virus als een voedgolf zal trekken over zij die nog vastzitten bij de grens en op de Griekse eilanden.

Ook is Amnesty bang dat politieke gevangenen in Turkije massaal het coronavirus zullen oplopen. Om een humanitaire ramp in de gevangenissen te voorkomen is dat land bezig om vele gedetineerden vervroeg vrij te krijgen, maar politieke gevangenen zijn hiervan uitgezonderd. Daarom is de mensenrechtenclub een mailactie richting Turkije begonnen.

- Advertentie -